"Убийството в "Драгалевци" е изключително тежко престъпление. Разследването е в начален етап и започва по сигнал на бащата на жертвата, тъй като е нямал връзка с него.

Със следи за палеж, опит за заличаване на трупа, за унищожаване на автомобила. На Габриела е наложен домашен арест за момента - за да си гледа детенцето. Вече има заповед на директора на Дирекция "Социално подпомагане" на базата на доклад на отдел "Закрила на детето" - спрямо децата са наложени спешни мерки за защита и те са дадени за временно отглеждане на родителите на Пейо.

Очаква се прокуратурата да поиска постоянно "задържане под стража" за Габриела."

Така днес главният секретар на МВР Живко Коцев коментира развитието около убийството на Пейо Пеев, намерен в полуопожарена кола в "Драгалевци". 

Както е известно, причината да се грижи за кърмачето си, бе уважена в понеделник от Софиския градски съд и така той остави в ареста само тъщата Красимира Трифонова, а не и дъщеря й Габриела Славова-Пеева. Тя бе пусната под домашен арест с гривна, което - по думите на главния секретар пред БНТ - може и да се промени пред втората инстанция - Софийския апелативен съд.

Коцев потвърди още:

"Иззет е и видеозапис, който не е лицеприятен. В рамките на около 3 минути", заяви в "Денят започва" главният комисар.

(Всъщност от вчера изданието "Биволъ" анонсира, че разполага със записа, който запечатвал "момента на убийство на младия мъж и последните минути от борбата му за живот и предсмъртна агония". Медията обяви, че ще го пусне днес, макар че във форума й до момента отнася и доста критики за това, б.р. на Клуб Z).

Коцев обяви тази сутрин и че има подозрения, че са замесени и други лица, като е образувано досъдебно производство за лично укривателство.

"Търсим в максимална степен да изясним обективната истина за мотивите, за броя на участниците, за всички лица, които са замесени в това брутално престъпление", допълни главният секретар на МВР.

Той уточни, че според анализите по всяка вероятност убийството е извършено в четвъртък на 18 януари вечерта, непосредствено след срещата на Пейо Пеев с неговата съпруга и нейната майка, като колата е открита в района на "Драгалевци" малко по-късно същата вечер.

За убийството на Алексей Петров

Относно убийството на Алексей Петров гл. комисар Живко Коцев поясни, че е добре подготвено, предварително планирано, жертвата е наблюдавана - изучаване на неговото поведение, начина на живот, маршрутите му.

"Разполагаме с доста улики и голям обем от факти, но не разполагаме с конкретно лице, което да привлечем в качеството на обвиняем. Няма данни нито за авторство, нито за поръчителство. Жената, която е придружавала Алексей Петров, е разпитвана", коментира главният секретар на МВР.

За акциите в имоти на Васил Божков

По повод акциите от края на миналата седмица, МВР съобщи, че се разследва връзка именно със смъртта на Алексей Петров (по едно "съвпадение" в същия период - от понеделник насам, Божков и жена му Елена Динева бяха привикани и започнаха да им предявяват материалите по обвинението срещу тях за организирана престъпна група за укриване на такси - бел. ред на Клуб Z).

"Когато се води разследване, понякога се налага да се ограничават права. Налага се да се провеждат разпити и да се назначават експертизи, да се извършват следствени експерименти и претърсвания на адреси", заяви днес Живко Коцев.

Убийството в Цалапица

Главният секретар на МВР отбеляза, че миналата седмица главният заподозрян за убийството на млад мъж в Цалапица - Рангел Бизюрев е бил изправен пред съд в Дания.

"Първата съдебна инстанция е уважила искането за екстрадиция, надяваме се след обжалването съвсем скоро да го получим обратно, като срокът зависи от законодателството на Дания.

Имаме уверение, че ще стане в максимално кратки срокове", подчерта гл. комисар Живко Коцев.

Клуб Z напомня, че това стана възможно след експресна законодателна промяна, след която нашите заповеди за арест, издадени от прокурор, вече подлежат и на съдебен контрол. Дотогава масово европейски страни отказваха да ги изпълняват - именно по тази причина.

Живко Коцев похвали и работата по намиране за часове на изчезналия малчуган в Радомир. По думите му бързото намиране на 4-годишното дете в гората е пример как трябва да действа МВР.