Сагата с 4-годишното дете, което се изгуби край Радомир в сряда, приклюва щастливо. Това съобщи снощи МВР.

Родителите са влезли в параклис и тогава момченцето изчезнало.

Вчера бе организирана мащабна операция по издирването му, в която се включиха екипи на МВР, Планинската спасителна служба, кучета и доброволци. 

Бил вдигнат и дрон, но поради студеното време той бил неефективен – батериите му падали много бързо, допълва Нова тв.

Бил призован и Аварийно-спасителният отряд към Община Перник, който след дълги усилия откри и Сашко. Докато стигнат до Радомир обаче, случаят с украинското дете вече бил завършил с щастлива развръзка.

„Първо се качихме с джип, забелязахме детски стъпки и продължихме пеш след тях“, разказа днес пред медията Кирил Чавдаров от криминалната полиция в Радомир.

Момченцето е изминало около 2 км за един час.

Детето е било с леко премръзнали крака, но в добро общо състояние. След като е чуло приближаването на хора, то започнало да вика и да плаче. Зарадвало се е на спасителите и е гушнало първия, стигнал до него.

Родителите са украинци, които са дошли в България след началото на войната между Русия и Украйна. От две години живеят в Радомир.

Ето и официалното съобщение на МВР:

Невредимо и в добро общо здравословно състояние е открито изчезналото край Радомир дете

Министър Калин Стоянов поздрави служителите на вътрешното министерство и представителите на всички институции, участвали в издирвателните действия ​

Близо три часа продължи операцията по издирването на 4-годишното дете, изчезнало в гориста местност близо до хижа „Орлите" над град Радомир. За това беше съобщено около 15 часа на тел. 112. Незабавно бяха сформирани групи за издирване, в които се включиха полицаи, пожарникари, служители на „Гранична полиция" и местни доброволци. Те бяха оборудвани с термокамери, а в огледа на района бяха използвани и два дрона. Момченцето е открито в добро здравословно състояние и транспортирано до болнично заведение, където е придружено от родителите си.

По думите на вътрешния министър Калин Стоянов, който коментира успешно реализираната операция по издирването и спасяването на детето, щастливата развръзка е в резултат на бързата, адекватна и професионална реакция на всички институции. Детето е открито на около три километра от мястото, за което е било съобщено.

"Поздравявам всички служители на Министерството на вътрешните работи, органите на местната власт и всички доброволци, участвали в спасителните действия. И въпреки, че условията по издирването бяха тежки, взехме правилните решения и всички институции работиха в синхрон", допълни още министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Според него при подобни случаи най-важни са първите няколко часа и от изключително значение е да бъдат предприети бързи и адекватни действия.