Ден преди поредното заседания на Столичния общински съвет, на което трябва да бъде избран председател, лидерът на една от малките групи - "Синя София" - Вили Лилков е сигурен, че този път ще има успех.

"По всяка вероятност утре ще намерим решение. То е свързано с взаимни отстъпки от страна на по-големите политически сили", увери той в ефира на Радио "София". - "Предполагам, че утре ще има бял дим от "Московска 33".

Лилков признава, че е налице "голямо напрежение" между първите две формации в Съвета - ПП-ДБ-"Спаси София" и ГЕРБ.

"Независимо, че провеждахме доста разговори и официални, и неофициални, ГЕРБ-СДС не участваха в тези преговори до момента, а "Възраждане" заявиха, че те не трябва да бъдат търсени дори за разговори", отбеляза той.

Но добави, че през последните дни е имало напредък с преговорите.

Това обаче не зависи от него и другите трима общинари от "Синя София". ПП-ДБ (СС) имат 23 общински съветници, и се нуждаят от още 8 гласа, за да могат да изберат председател. Дори и общинарите на "Синя София" и ИТН да подкрепят техен кандидат, гласовете пак няма да са достатъчни.

Вчера от столичната организация на БСП отново подчертаха, че няма да подкрепят ПП-ДБ (СС).

Няма заявки за подкрепа и от ГЕРБ-СДС. През последните седмици те са изключително остри както към общинарите от втората формация в Съвета, така и към кмета Васил Терзиев, а всеки публичен опит за преговори се проваля.

Ако и на предстоящото 7-мо заседание на СОС не бъде избран председател, това може да означава нови избори за общински съвет. А вече са загубени почти три месеца от мандата, подчерта днес и Лилков.

"Аз непрекъснато повтарям – нямаме време. Ние прахосахме, може би, 6-7% от времето на мандата", отбеляза той.