Седмо поредно заседание на Столичния общински съвет приключи без резултат - няма избран председател, без който органът на местната власт не може да започне работа по същество.

За разлика от предишните заседания, в които имаше дълги спорове и дискусии, предложения за председател от повечето групи, поредици от тайни гласувания и опити да се обсъждат и други казуси на Столична община, този път заседанието приключи за има-няма 10 минути.

Причината - след кратко встъпително слово на председателстващата временно Грети Стефанова, в което тя отбеляза "преди всичко нашата отговорност за София", Карлос Контрера (ВМРО) предложи заседанието да се отложи за след две седмици - на 25 януари.

"Всички в тази зала, и медиите, и голяма част от обществото знаят, че в крайна сметка в настоящата седмица почнаха опити за разговори и консултации между политическите групи. И това предложение с апел към всички в залата, да дадем шанс на преговорите, да не пристъпваме днес към действия, чийто резултат ще е подобен на това, което видяхме в предишни заседания", отбеляза той.

Според него разговорите дават "известна надежда", че в следващата седмица може да се проведе "стойностен диалог" и да се постигне консенсус.

Никой не възрази на предложението на Контрера. От 57 общински съветници в зала 56-има гласуваха "за" предложението на Контрера, единственият друг глас бе "въздържал се" - на Грети Стефанова. Тя отбеляза "нашата експедитивност". 

Какво ще се обсъжда в следващите две седмици?

Последната идея за "консенсус" между 6-те формации в СОС е да се взаимства практиката на национално ниво - но вместо ротация на премиери, да има ротация на председатели. Вчера Борис Бонев (СС) и кметът Васил Терзиев започнаха преговори именно за такъв модел - 4 месеца да председателства един лидер на група, после 4 месеца друг, 4 месеца трети. 

По първоначален план ПП-ДБ (СС) искаха да включат в ротацията Вили Лилков ("Синя София") и Иван Таков (БСП), заедно с лидера на тяхната група Борис Бонев. Вчера обаче левицата отказа да отиде на преговорите, тъй като била получила покана в последния момент. Основната цел на ПП-ДБ (СС) видно е Столичният общински съвет да заработи, но ГЕРБ-СДС да бъдат изолирани - дори това да означава съюз с левицата.

Още преди днешното заседание Бонев заяви ясно тази позиция:

"Моята амбиция е за реформаторско мнозинство без ГЕРБ. Всички останали партии, които не са били част от управлението на София последните 18 години, трябва да имат шанс да покажат, че могат да поемат отговорност", каза той.

Партията на Борисов пък изтъква това като знак за идеологическо обръщане - уж традиционните десни (само част от ДБ са заявявали такава позиция) се съюзяват с българската левица.

Преди заседанието обаче в ефира на бТВ Ваня Григорова (БСП) ясно заяви, че няма шанс левицата да подкрепи ПП-ДБ (СС), и основната причина за това е демонтажът на МОЧА.

"Очевидно е, че политическата криза в столицата е много сериозна. Не бяха проведени разговори така, че да се направи необходимият компромис. Риск пред София от тази ситуация няма. Няма да спре работата, но има риск бюджетът на града, който още не е приет, да не се адаптира към новите условия, но това няма да е пагубно", отбеляза Григорова.

Кметът: Без ГЕРБ или БСП, или и двете, няма как да има стабилно управление

Кметът Васил Терзиев коментира по-късно поредния провал за избор на председател на СОС, като отбеляза:

"Математиката е много проста - без ГЕРБ или БСП, или и двете няма как да има стабилно управление с наше участие."

Кметът не се посвени да приеме критиките на ГЕРБ за "червена сватба":

"Или ще има сглобка, или ще има червена сватба, не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато стане."

И увери, че срещите с групите в СОС продължават в понеделник.