Руски военнотранспортен самолет "Ил-76" се разби в Белгородска област - близо до украинската граница. По данни на руското военно министерство на борда му е имало 65 украински военнопленнции, които е трябвало да бъдат разменени. Заедно с тях е имало шестима членове на екипажа и трима други души. Няма все още информация за причината за катастрофата, както и потвърждение от обективен източник за това кой е бил на борда.

Нещо повече - "Украинскатая правда" цитира източници от украинската армия, според които летателното превозно средство е превозвало ракети за системи С-300 (по-рано "Украинская правда" написа, че според някои от източниците им украинците са свалили самолета. Един от тях обаче не потвърдил това твърдение). 

Съветникът на украинският президент Михайло Подоляк увери, че по-късно ще бъде разпространена подробна информация.

"Ил-76" е военнотранспортен самолет, предназначен за превоз на войски, товари, военно оборудване и оръжия. Обикновено екипажът се състои от петима души, на самолета може да пътуват до 90 пътници.

Белгородска област, която граничи с Украйна, е обект на чести атаки от Украйна през последните месеци, включително ракетен удар през декември, който уби 25 души.

Председателят на руския парламент: Украинците убиха собствените си военни

Председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, обвини Киев, че е свалил самолета.

"Те убиха във въздуха собствените си военни, докато техните майки, техните деца ги очакваха", заяви Володин в пленарната зала на Държавната дума. "Те свалиха нашите пилоти, които изпълняваха хуманитарна мисия", добави председателят на долната камара на руския парламент, според когото самолетът е бил поразен от американски и германски ракети, съобщи Франс прес.

Володин заяви, че Държавната дума подготвя обръщение към САЩ и Германия във връзка с падането на самолета, предаде ТАСС. Обръщението ще бъде адресирано до Бундестага на Германия и до Конгреса на САЩ, като в него ще се поиска изясняване какви ракети може да са причинили падането на самолета "Ил-76" в Белгородска област. Володин поръча на председателя на комисията по отбраната в Държавната дума Андрей Картаполов да подготви това обръщение.

"Самолетът е бил свален с три ракети от тези, които Западът доставя на Украйна", заяви Картаполов.

Руският депутат, който е генерал от резерва, не съобщи кой е източникът на информацията му, отбелязва Ройтерс.

Картаполов увери, че разследванията ще разкрият дали ракетите са били от системи "Пейтриът" или ИРИС-Т.