Карлос Алкарас (Испания) - Александър Зверев (Германия) е най-интересният четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия при мъжете. Останалите са: Новак Джокович (Сърбия) - Тейлър Фриц (САЩ), Даниил Медведев - Хуберт Хуркач (Полша) и Андрей Рубльов - Яник Синер (Италия).

Алкарас, който е номер 2 в световната ранглиста, не се затрудни срещу сърбина Миомир Кецманович - 6:4, 6:4, 6:0. Мачът продължи малко по-малко от час и 50 минути, което идеално устройва бившия лидер в класацията на ATP. 

За разлика от него Саша Зверев трябваше да положи много повече усилия срещу Камерън Нори (Великобритания) - 7:5, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6 (10:3) за 4 часа и 10 минути. Накрая мачът бе решен с шампионски тайбрек, в който руснакът с германски паспорт отрано натрупа аванс.

Алкарас и Зверев са играли седем мача помежду си, като германецът води с 4:3. Двубоите им в мейджър турнири са два, а победите са разменени.

Номер 3 в схемата Даниил Медведев също е сред най-добрите осем, като се наложи над Нуно Боржеш с 6:3, 7:6 (4), 5:7, 6:1. Португалецът спря Григор Димитров в предишния кръг.

Медведев сервираше за мача в третия сет и дори имаше два мачбола, с които да приключи, но направи серия от грешки, от които се възползва Боржеш, който успя да спечели частта със 7:5 и за кратко да върне интригата. Португалецът обаче набързо бе отказан в четвъртия сет и Медведев.

Той ще срещне за място на полуфинала поляка Хуберт Хуркач, който елиминира една от приятните изненади на турнира (наред с Боржеш) - французина Артур Казо със 7:6 (6), 7:6 (3), 6:4.

Първата ракета в световния тенис Новак Джокович мина най-лесно през първия кръг от втората седмица в Мелбърн. Той не пощади шампиона от "София оупън" Адриан Манарино с 6:0, 6:0, 6:3.

На четвъртфинала обаче няма да има повторение на миналогодишния финал, в който Джокович би Стефанос Циципас. Пътят на гърка препречи 12-ия в схемата Тейлър Фриц (САЩ) - 7:6(3), 5:7, 6:3, 6:3. Американецът никога досега не беше побеждавал опонент от топ 10 на турнир от Шлема. Той изравни най-доброто си класиране в Гранд слам.

Андрей Рубльов пък изхвърли последния представител на домакините - Алекс де Минор, в един от най-вълнуващите осминафинали - 6:4, 6:7(5), 6:7(4), 6:3, 6:0. Руснакът изравни най-доброто си постижение в Мелбърн - той е за трети път в кариерата си в тази фаза.

Очаква се да му бъде още по-трудно срещу Яник Синер. Четвъртият в схемата италианец се наложи лесно с 6:4, 7:5, 6:3 над Карен Хачанов. Синер няма загубен сет в турнира дотук.