Новак Джокович и Стефанос Циципас, шампионът и неговият подгласник от м.г. на "Аустрелиън оупън", стигнаха до третия кръг, но това не мина без трудности срещу местните любимци Алексей Попирин и Джордан Томпсън.

Сърбинът прескочи след 6:3, 4:6, 7:6(4), 6:3 след 3 часа и 12 минути. В третия сет Попирин, който е с руски корени, имаше три сетбола на сервис на световния №1, но не успя да се възползва и да поведе с 2:1. 

Това се оказа преломният момент, макар че австралиецът спаси три мачбола при 2:5 в четвъртия. Малко след това Джокович стигна до успешен за него завършек, а в следващия кръг ще срещне Томас Мартин Ечевери (Аржентина).

30-ият в схемата е в отлична форма, справи се по-лесно с Гаел Монфис (Франция) - 6:4, 6:4, 6:4.

Почти по същото време Стефанос Циципас трябваше да извади най-доброто от арсенала си, за да преодолее Джордан Томпсън - 4:6, 7:6 (8:6), 6:2, 7:6 (7:4). Томпсън, който отстрани Рафа Надал, а след това загуби от Григор Димитров в Бризбейн, съжалява заради пропуснати възможности във втория сет за 2:0 в своя полза.

След това той се даде трудно на 7-ия в света и в заключителната част. За Циципас предстои сблъсък с Люка ван Аш (Франция).

А след 5-сетовия си мач на старта, Андрей Рубльов набързо приключи Кристофър Юбенкс - 6:4, 6:4, 6:4. Руснакът може би ще срещне по-голяма съпротива от Себастиан Корда (САЩ) в третия кръг.

Напред продължават също Яник Синер, Бен Шелтън и Тайлър Фриц.

Мачът на Григор Димитров срещу Танаси Кокинакис (Австралия) ще е четвъртък и се очаква да започне след 7 часа сутринта наше време. Приблизително по това време ще играе и Виктория Томова срещу украинката Елина Свитолина, бивша №3 в света.

Днес Томова отпадна на двойки заедно с младата рускиня Мира Андреева - 4:6, 0:6 от Александра Саснович (Беларус) и Анна Блинкова (Русия). По-късно Андреева отнесе финалистката на "Уимбълдън" Онс Жабюр с 6:0, 6:2.

Друга рускиня - Елина Аневасян, поднесе една от изненадите във втория кръг, като елиминира гъркинята Мария Сакари (Гърция) с 6:4, 6:4 за час и 44 минути игра.

Шампионката Арина Сабаленка от Беларус се класира лесно за третия кръг - 6:2, 6:2 срещу Бренда Фрухвиртова.

Американката Коко Гоф също продължи след победа над сънародничката си Каролайн Доулхайд със 7:6(6), 6:2. 

Каролин Вожняцки, която бе шампионка на Откритото първенство на Австралия през 2018-а, загуби от 20-годишната Мария Тимофеева с 6:1, 4:6, 1:6, като съперничката й игра за първи път в основната схема в Мелбърн.