Швейцарското домакинство на мирни преговори за Украйна би било "безсмислено", заяви посланикът на Русия в Швейцария в интервю, публикувано днес във вестник "ЗонтагсЦайтунг", предаде Ройтерс.

На Световния икономически форум в Давос миналата седмица президентът Володимир Зеленски поиска от Швейцария да организира мирна среща на върха.

Неутрална Швейцария е действала като посредник за разрешаване на международни конфликти и в миналото. 

Руският посланик Сергей Гармонин обаче заяви пред швейцарския вестник "ЗонтагсЦайтунг", че среща за Украйна без участието на Москва би била "обречена на провал".

Гармонин разкритикува Швейцария, като заяви, че страната последователно подкрепя "антируската линия на колективния Запад" и като е проявила солидарност с Украйна, е "загубила своята роля на безпристрастен международен посредник". Швейцарското посредничество поради това е "изключено", каза той.

Мирният план от 10 точки на Зеленски не е основание за започване на диалог, тъй като съдържа редица ултиматуми срещу Русия, каза Гармонин. 

"Не може да се говори с Русия на езика на ултиматумите", посочи посланикът.

Той заяви, че руските искания, които трябва да бъдат взети под внимание, включват, че "Украйна трябва да стане неутрална, необвързана страна, без ядрени оръжия, която зачита човешките права и свободи на всички граждани и национални групи на своята територия".

БТА