Украински дронове за пореден път навлязоха дълбоко в руска територия и удариха газов терминал - на балтийското пристанище Уст-Луга, в близост до Санкт Петербург, съобщи Ройтерс.

Избухнал е пожар в терминала, собственост на най-големия руски производител на втечнен природен газ "Новатек", съобщи губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко. Пострадали няма, руските власти не коментират причината за пожара.

Според местни медии хората в околността са забелязали поне два дрона, които летят към Санкт Петербург. Руски влогъри съобщавата, че дроновете са забелязани рязко да завиват към пристанището Уст-Луга. Дроновете трябва да са прелетели през цял Беларус. 

В близост до пожара са се намирали три големи международни танкера, въпреки че няма данни те са претърпели щети, добавя Фонтанка.

Благодарение на безпилотните машини украинските ВСУ вече многократно атакуват цели дълбоко в руска територия.

Но продължава и обстрела на завладените отдавна от Русия територии - днес най-малко 13 души са загинали и 10 са били ранени при украински удар по контролирания от Русия украински град Донецк, предадоха Ройтерс, позовавайки се на Алексей Кулемзин, ръководител на назначената от Москва местна администрация.

По-рано Кулемзин беше съобщил за 8 загинали при удара, нанесен в Кировски район. Засега данните се уточняват, добави руският представител. Украинският удар е уцелил пазар в града.

Донецк премина под контрола на ръководените от Москва проруски партизани през 2014 г. и оттогава е редовно обстрелван от украинската армия, припомня АФП. Градът се намира на около 20 км от фронтовата линия.