Губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов обяви, че руските военни в Украйна, ясно разбират за какво се бият, тъй като са попаднали на украински "джендър неутрални" тоалетни в училища. 

Беглов написа в "Телеграм", че "най-лесно е с войниците да се говори по политически теми", тъй като те добре разбирали смисъла на войната.

"На тези момчета, които видяха тоалетни в училищата, където вместо две помещения - за момичета и момчета, имаше три стаи - за момичета, момчета и джендър неутрални, няма нужда да се обяснява какви ценности отстояваме", пише Беглов.

Представители на руските власти често прибягват до хомофобска и трансфобска реторика, когато оповестяват своята привързаност към т. нар. традиционни ценности, като по-специално твърдят, че Западът култивира "джендъри", които да разбият представата за двата биологични пола – мъжки и женски. През декември 2022 г. руският външен министър Сергей Лавров разкритикува "джендър неутрални" тоалетни, каквито е забелязал в Швеция. Според него те били "античовешки". Оказа се, че адресираните от Лавров тоалетни, не били "джендър неутрални", а общи за мъже и жени (каквито често могат да се намерят и в Русия). 

От старта на руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. множество руски официални лица представиха най-разнообразни цели на "специалната военна операция" - от превземането на Киев до борбата със САЩ за влияние по света. Особено популярна е и опорката, че Русия брани потъпканите в Украйна традиционни ценности. Руснаците се позовават на тях, за да обосноват репресиите, на които подлагат представители на ЛГБТ общността и малцинствени групи въобще.