Жители на Пловдив излязоха днес пред общината, организирани от БСП в града, в защита на съветския паметник, известен като Альоша (всъщност официалното му име е Паметник на Съветската армия, б.р.)

Днес общинският съвет трябваше да разгледа предложението на двама съветници от ДСБ -  Владимир Славенски и Йоно Чепилски, за демонтажа на монумента и преместването му в музея на социзкуството, но точката бе отложена. Въпреки това гражданството изрази недоволството си.

"Ние обичаме Пловдив и искаме паметникът да остане. Г-н Славенски не предлага дебат, а решение - общинският съвет да гласува демонтаж на монумента.

Това е недопустимо. Събрали сме се, за да заявим ясно мнението си, че не сме съгласни  с преместването", заяви жител на Пловдив, цитиран от Нова тв.

Според Славенски пък основният мотив за предложението е, че Альоша символизира тежък за България период в българската история. Той добави, че точката ще бъде разгледана, след като Община Пловдив изготви финансово и техническо становище как ще стане реконструкцията и преместването. Славенски уточни, че двете предложения за референдум и преместване са комплектовани. Става въпрос за контрапредложението, внесено след това на ДСБ, от страна на "Има такъв народ" - по темата да се произведе референдум.

Протестиращите са издигнали плакати с лозунги "Тези, които нищо не са построили, разрушават всичко", "История с референдум не се пази" и "На кого пречи символът на града "Альоша". 

Паметникът на Съветската армия Альоша е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет "Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, припомня БТА.

Кметът не бърза

Оказа се и новият кмет от ГЕРБ - Костадин Димитров - не вижда нужда от демонтажа, макар собствената му партия да пришпори този на МОЧА в София след дълги години услушване по темата.

"Нека да изградим първо нещо, да решим проблемите, които касаят хората, нека да направим така, че да имаме по-добър живот, и след това да мислим за политизацията на отделните проблеми", коментира пред журналисти кметът.

За пореден път сме свидетели на разделението на обществото, допълни, цитиран от БТА.

По думите му обединителните теми относно проблемите на града според социологията и по време на кампанията са транспорт, ремонти, почистване. 

"Факт е, че паметникът на Бунарджика е на най-високото място и в подножието е паметникът на Левски, където ние честваме важни мероприятия", каза Димитров. Той подчерта, че Пловдив е град, който е символ на обединението на отделните етноси.

"Иска ми се да повдигаме теми, които са проблем реално за града, а не такива, които просто политизират настроенията", допълни Димитров.