Няма съгласие и няма конкретно лице за председател на Столичния общински съвет. Това е резултатът след извънредна среща в СОС днес, съобщи лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

Вече два месеца и половина органът на местната власт не работи по същество - тъй като 7-те партии в него не могат да постигнат съгласие за председател. Първите - ПП-ДБ (СС) нямат нужното мнозинство от 31 общински съветници, а ГЕРБ-СДС и БСП отказват да подкрепят техния кандидат - който за първите 4 опита бе именно Бонев.

На днешната среща присъстваха още БСП, Карлос Контрера от ВМРО и Вили Лилков от "Синя София". Левицата обаче обяви, че няма да подкрепи идеята за ротационен председател - първо Лилков, после Иван Таков (БСП), накрая Бонев, така че тя отпада.

"Изясниха се някои въпроси и сме оптимисти, че се върви в правилната посока. Жалко е, че групите на ГЕРБ и „Възраждане“, въпреки отправената покана, не откликнаха на нея. В крайна сметка това не е разговор за коалиция, а разговор как да отпушим Общинския съвет“, допълни Бонев.

И отбеляза, че още тази седмица ще се свика среща и за бюджета. Той обаче също не може да се гледа по същество, без да е избран председател.

Иван Таков от столетницата не бе такъв оптимист.

"На този етап няма напредък в разговорите. Недоверието е много голямо за намиране на пресечни точки с най-голямата група в СОС. Видно е неумението за търсене на политически консенсус в Общинския съвет, тъй като на днешната среща общо взето форматът не се промени, не е намерен по-широк консенсус да се търсят варианти за разрешаване на ситуацията в СОС".

Днес предстои извънредно заседание на СОС, свикано за 14 ч - заради изтичащия срок за приемане на проекти по програмата за саниране. БСП обаче няма да присъства на заседанието.