Обединението Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София) прави днес пореден опит за избор на председател на Столичния общински съвет. В среща от 11 ч днес ПП-ДБ (СС) трябваше да обсъдят със "Синя София" на Вили Лилков и БСП вариантът за ротация на председатели.

Идеята, вдъхновена от подобно решение в националната власт, дойде преди седмица от Лилков и Карлос Контрера (ВМРО). Целта е СОС най-после да заработи ефективно, и да се даде още време на многото партии в "малкия парламент" да съставят стабилно мнозинство в бъдеще.

Левицата обаче обяви днес, че въобще няма да присъства на срещата.

"В 17,10 часа вчера, 9 януари, на електронната поща на председателя на БСП – София и на нашата група в СОС Иван Таков беше получен мейл с покана от кмета Васил Терзиев и от председателя на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев за среща днес в 11,00 часа, на която да бъде обсъден техен "План за управление и реформи" в Столична община. Този план ни беше изпратен заедно с поканата. В него те предлагат ротационно председателство на СОС за една година - трима председатели за по 4 месеца", пишат в позиция от левицата.

И обясняват, че няма да участват в срещата, защото решенията в столетницата не се взимат "от днес за утре", а поканата е изпратена в последния момент.

"Ние отказваме да бъдем параван или универсално оправдание за неумелите управленски действия на представителите на ПП-ДБ и ГЕРБ в СОС", пишат още от левицата.

По информация на Клуб Z първоначалният план е бил ротацията да започне с Вили Лилков от "Синя София" като най-неутрален кандидат. После председателството да поеме Иван Таков от БСП, а накрая да отиде и при Борис Бонев ("Спаси София"), който не бе избран при четири предишни опита. 

ПП-ДБ (СС) имат 23-ма общински съветници. За избор на председател са нужни 31. Заедно с БСП или със "Синя София" и БСП биха имали достатъчно гласове, за да сложат когото решат начело на СОС, но само с тримата от "Синя София" това е невъзможно.

Утре е поредното заседание на СОС, в което точка първа и единствена е изборът на председател на Съвета. Без тази стъпка работата на СОС не може да започне по същество, и Столична община остава без бюджет, без план-сметка за транспорта, а според кмета Васил Терзиев е застрашена и дългосрочната ни възможност да депонираме боклука на столицата.