Новата парламентарна година започна, а политиците бяха фиксирани в две теми - успехите си от миналата година и предстоящата през март ротация. Но друг казус идва преди това - смяната на двама съдии в Конституционния съд и още 77 членове на 16 регулатора.

За разлика от острите сблъсъци миналата година, номинациите на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за най-висшия съд бяха внесени дружно от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Според народния представител от ПП-ДБ Стоян Михалев обаче, Атанасова не е тяхна номинация - дори и подписите на Христо Иванов и Кирил Петков да стоят под мотивите за номинацията ѝ.

"Те не са номинирали - това е като с председателите на комисията и зам.-председателите на парламента", заяви той в новия Z-Каст. "Ние наистина не сме в ситуация да мерим професионални качества или това кой колко би се справил или не би се справил."

Според него ротацията е "един технически процес" и истинското напрежение е било първия път - сега драми няма да има. Но не дава такава гаранция за множеството избори на членове на регулатори, които предстоят. 

"Ние излъчваме послание към обществто - правете си сметка, когато гласувате на избори, кой път е за вас по-добрият. Защото утре могат да кажат - е, с кого го направихте, ние ще ви накажем на избори. Не го отричам. Много неща в тази страна са станали по този начин - някой е правил трудни решения, трудни решения са се случвали, години след това имат резултат и после той е наказан. Това е политиката", отбеляза Михалев.

И отказа да коментира номинацията на Атанасова, юрист с реален опит само като депутат, като отбеляза:

"Когато влезем в това кой за кого какво мнение има, ще опрем до ад хоминем аргументите, след което до какво ще се стигне? Ще се стигне дотам, че няма да бъдат сменени конституционните съдии, няма да има кой да защити конституционните реформи и в крайна сметка ще спечели президентът."

Според него в нашия Конституционен съд в миналото е имало хора "с нулев опит".

Струва ли си коалицията ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС? Ефективен лост ли са санкциите по "Магнитски" върху Делян Пеевски? Ще има ли реална полза от новата квота на парламента във Висшия съдебен съвет, или статуквото ще се запази? 

Отговорите на тези и много други въпроси - чуйте в новия, 143-ти епизод на Z-Каст.

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.