Станислав Трифонов печели на първа инстанция - Софийския градски съд, дело за неимуществени вреди, което заведе срещу Кирил Петков - в качеството му на премиер и лидер на ПП.

Става въпрос за брифинг на политика, излъчван и по БНТ на 13 юни 2022 г. 

В него Петков отправя куп обвинения срещу партията на Трифонов - ИТН, като най-често споменава думата "мафия". В частност шоуменът и бивш тв водещ се почувствал обиден от:

- Вододелът между завзетата държава от мафията и България на свободните хора, България на хората...;

- Радостин Василев - министърът, който последните шест месеца наистина се бореше с всичките си сили, за да пребори мафията в спорта...;

- ... мафията току-що загуби коалиционния си партньор

- Мафията не може да тръгне срещу цялата държава и т. н., и т. н.

(Делото е от класическите "плетеници", в които политици откровено се замерят чрез съда - например Лена Бориславова води друго дело, по което пък ответник е Трифонов, б.р.)

Съдия Божана Желязкова уважава твърденията на ищеца, че това е засегнало неговото добро име, чест, достойнство, като резултат от което е претърпял неимуществени вреди, изразяващи се в душевни болки и страдания, безпокойство и тревожност и пр.

По-точно Трифонов конкретизира, че:

„задкулисен певец“, „Задкулисието“, „мафията“, „завзетата държава“ и „задкулисните играчи“, свързани с името му, счита за обида.

Кирил Петков пък - както най-често се мотивират страните при подобни случки - твърди, че направените изявления са упражняване на правото на изразяване на мнение.

Основен свидетел в полза на Слави е бил Тошко Йорданов Хаджитодоров, четем в протокола от делото.

Той твърди например, че 

"... Човекът (Кирил Петков) трябвало да бъде изтръгнат от Министерски съвет с шпатула."

А пък самият Слави Трифонов никога не указвал авторитарно нищо, а е "човек, който делегира доверия на хора експерти".

В момента, в който ответникът е направил процесното изявление, всички били като гръмнати, разяснява драматичността на ситуацията пред съда Йорданов (който реално се казва Хаджитодоров, б.а.)

"С. Т. за тази ситуация казал следното: „Много рядко ми е увесвала мандибулата“. Ищецът изпадал в токова недоумение и шок, че мозъкът първоначално отказвал да възприеме това, което вижда", описва още пред съда Тошко.

Естествено, в ИТН нямали никаква идея някой от техните хора да е свързан с организираната престъпност. Нещо повече - продуцентка във фирма "7/8" задълбава върху личностните характеристики на шефа си и твърди, че "ищецът е изключително добър, доблестен човек" и т. н.

А пък думите на Петков се отразили "емоционално и психически ужасно за него (Слави Трифонов), защото той се затворил, отказвал срещи, отказвал да обсъжда планове с екипа какво се случва".

Евгени Димитров-Маестрото също описва приятеля си, че той е "темпераментен, талантлив. Основният му принцип е моралът."

Накрая съдията постановява, че макар Конституцията да провъзгласява основното право на гражданите да изразяват мнение и да го разпространяват чрез слово, в случая се касае за неверни факти:

"От ангажираните по делото доказателства се установи, че процесните изказвания на ответника К. П. с негативно спрямо засегнатото лице съдържание освен оценка и мнение по обществен въпрос, обективира и твърдение за конкретни злепоставящи факти за ищеца, като не се ангажираха убедителни доказателства в подкрепа на извода за верността на изнесената публична информация. От задълбочения анализ на събраните гласни доказателства се установи, че сочените от ответника... факти са неверни.

Позорните и клеветнически изявления се доказаха в процеса."

Интересен е и следният правен аргумент - че макар Кирил Петков да твърди друго, феновете на ИТН са възприели, че той обвързва Слави Трифонов с мафията:

"Всички свидетели на ищеца, а според тях и колеги на ищеца и бизнес партньори, както и симпатизанти на политическа партия „И.т.н.“ възприели изявленията на отв. К. П. като набеждаване на ищеца във връзки е мафията. В конкретния случай министър-председателят по това време К. П., използвайки момент на политическа криза и обществено значим въпрос - оттегляне на министри от коалиционното правителство, не изразява мнение, а излага конкретни факти, уврежда доброто име и честта на ищеца, като го набеждава в проводник на интересите на мафия".

Затова и тя присъжда пълния размер, поискан от адвокатите на Трифонов.

За да затвърди казаното в рамките на съдебното дело и днес Тошко Йорданов, който обяви за решението на първата инстанция, заяви в кулоарите на парламента:

"Доколкото познавам г-н Трифонов, той тези пари на Кирил Петков няма да ги вземе, най-вероятно ще ги дари за спасяване на някой детски живот."