По искане на Лена Бориславова Софийският градски съд е наложил запор за 40 000 лв. на сметки на фирмата на Слави Трифонов "Седем-осми".

Това съобщава "Сега".

Както и Клуб Z писа, бившата началник кабинет на Кирил Петков заведе дело срещу "Седем осми" АД заради т. нар. песен, в която е главна героиня. Нещо повече - обяви, че това е само първият от поредица искове.

Искът е за непозволено увреждане, но в качеството на възложител - затова и ответник е "Седем осми" АД", а не физическото лице Трифонов или сценаристите.

Текстът на члена е:

"Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа."

Допуснатото предварително обезпечение е точно колкото е претенцията на Бориславова - 40 000 лв. При положение, че тя си е платила нормалната държавна такса, стандартна практика е съдът да одобри предварително обезпечение.

В "Песен за Лена" Бориславова е главен герой, а текстът едва ли има нужда от коментар - поне не и ако си психически здрав. В иска си Бориславова обясняваше колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи.

"Сега" припомня, че заради "Песен за Лена" срещу "Седем-осми" АД беше образувано и производство за дискриминация. Жалбата пред Комисията за защита от дискриминация обаче не е подадена от Бориславова, която в момента е кандидат за депутат. Сигналът е пуснат от Геновева Тишева, която кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените.

На всичко това Слави Трифонов реагира с "височайша" ирония във фейсбук профила си:

"Влизам днес в офиса, сядам и гледам до мен само подсъдими и бъдещи пандизчии... Сценаристите ги съди Лена Бориславова заради песничката за "Кака Лена". Тошко Йорданов го съди Асен Василев заради откраднатия софтуер. А мен ме съди Настимир Ананиев, но не знам точно за какво.

Погледнах в очите другите подсъдими, видях тяхната болка, и често казано дори на мен ми стана малко мъчно".

Всъщност делото е гражданско и не предвижда "пандизчии" - то е само за обезщетение.

Днес на фейсбук страницата си известният адвокат и политик Николай Хаджигенов също коментира казуса:

"Покрай емоцията да вложим и малко право... Налагането на запор като обезпечение на иска е нормална практика срещу внесена гаранция от обичайно 10%...

Няма спор, че е ужасяваща простотия.

Няма спор и че Лена Бориславова се е засегнала и обидила.

За да е налице непозволено увреждане, обаче (обида/клевета) не е достатъчно да си се обидил, трябва и да е налице обида. Не съм убеден, че в текста има такава?

Селяндурщината и простащината не са такива."