Наследницата на значително богатство Марлене Енгелхорн иска да преразпредели 25 милиона евро в австрийското общество. Схемата, по която ще стане това, беше представена от самата нея по време на пресконференция, съобщиха днес австрийски медии, цитирани от БТА. 

Намерението на Енгелхорн е да върне на обществото 90% от активите си. Създадена по нейна инициатива комисия, наречена "Добър съвет за преразпределение", ще реши какво да прави с 25 милиона евро. Комисията ще се състои от 50 души, избрани на случаен принцип.

Енгелхорн подчерта, че самата тя няма да има думата по този въпрос. Изключени са противоконституционни, нехуманни и ориентирани към печалба цели.

"Винаги съм казвала, че искам да преразпределя поне 90%, а сега най-накрая става въпрос за това преразпределение", каза Енгелхорн на пресконференцията.

32-годишната студентка по германистика получава това наследство от своята родена във Виена баба Трауди Енгелхорн-Векиато, която е починала в Швейцария през есента на 2022 година. Тя е била омъжена за Петер Енгелхорн, внук на основателя на германската химическа компания BASF Фридрих Енгелхорн, чието състояние се оценява от списание "Форбс" на 4,2 милиарда долара, пише в-к "Щандарт".