Бюстът на граф Игнатиев във Варна е намерен съборен от постамента си тази сутрин. Сигналът към дежурния в Община Варна е подаден от гражданин около 9 часа. Върху металната пластина, придържаща бюста, е оказан натиск, вероятно с лост, но не са повредени детайлите по постамента.

Сега откъртената част е прибрана на сигурно място. И ще бъде възстановен в най-кратки срокове, обяви Антония Йовчева от дирекция „Култура и духовно развитие“ към общината в морския град.

"Множество записи от камери са иззети от мястото около бюст-паметника на граф Николай П. Игнатиев, който стана обект на вандалска проява тази нощ", каза пред медии зам.-директорът на полицията във Варна комисар Атанас Михов. На записите се вижда един човек, който се намира до паметника половин час след полунощ. Около 45 минути по-късно той се оттегля по пешеходната алея към Морската градина. Лицето на извършителя обаче остава скрито. 

В полицията е сформиран екип, който е извършил оглед на произшествието. Образувано е досъдебно производство и е уведомена прокуратурата, съобщи комисар Михов. 

От общината излязоха с позиция, в която призовава гражданите да се въздържат от хулигански прояви и посегателства върху паметниците на културното наследство във Варна и върху общинска собственост, спирки на градския транспорт, машини за продажба на билети, подлези и др. Оттам обещават да засилят "контрола и видеонаблюдението с цел превенция и разчита на гражданите за съвместно опазване на собствеността".

Преди десет месеца същият паметник бе залят с боя. Тогава извършителят бе задържан за часове и предаден на съд. 

Руското посолство в България не пропусна веднага да се възмути, като добави: "Оценяваме случилото се като недалновидна хулиганска проява, несвързана с официалната политика на българските власти. Разчитаме, че обещанията на градската управа за ремонт на паметника и връщането му на първоначалното му място ще бъдат изпълнени, а престъпниците ще бъдат изправени пред отговорност." Пред ТАСС Митрофанова заплаши, че ще бъде изпратена дипломатическа нота.

Новината беше посрещната разнопосочно.