Изминаха три месеца, откакто руските сили започнаха настъпление в Донецка и Харковска област, в която са превзели незначително количество територия с цената хиляди загинали войници и загубата на повече от 400 единици военна техника.

Това твърди военният анализатор на германския вестник "Билд" Юлиан Рьопке в статия със заглавие "Хиляди войници загинаха при провала на зимната офанзива на Путин". Той посочва, че руснаците са далеч от постигането на основните си цели - превземането на Купянск в Харковска област и Авдеевка в Донецка област.

Северно от Авдеевка руските войници са блокирани край малкото село Петровское, където Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) държат линията с помощта на дронове камикадзе и бронетранспортьори Bradley. В този участък на фронта няма големи промени от няколко месеца насам, така че руснаците все още не са успели да обкръжат Авдеевка.

Северно от Купянск, контролът над който украинските войски си върнаха по време на светкавичната контраофанзива от септември 2022 година, руската армия е блокирана край Синковка. Танкови роти на руските въоръжени сили една след друга се натъкват на минни полета, губейки техника. Руснаците в този участък на фронта се бият предимно с касетъчни боеприпаси и гранати, пускани от дронове.

Остава открит въпросът колко дълго ВСУ ще могат да сдържат настъплението на руската армия и дали ще разполагат с достатъчно боеприпаси за тази цел.

Що се отнася до Русия обаче, тя ще трябва отново да събере резерви, преди отново да премине в настъпление, твърди Рьопке.