Нова идея за решаване на патовата ситуация в Столичния общински съвет предлагат група общинари - Вили Лилков, Ивайло Йонков и Иван Сотиров от "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО, който от години работи съвместно с ГЕРБ. Според тях решението на над два месеца бездействие е да се избере временно председател до гласуването на Бюджет 2024 на София.

Вече 5 заседания общинарите не могат да изберат председател и да започнат работа по същество. Най-голямата група в СОС - на ПП-ДБ (СС) - събира най-много гласове за своите кандидати, но не и нужните 31 - за това им трябва подкрепа от друга група в Съвета. Поредица от консултации и заседания бяха безуспешни, следващото е на 11 януари.

"В момента в общинския съвет няма мнозинство, няма управляващи, никой не носи отговорност за нищо. София и софиянци изгубиха близо два месеца в безплодни опити на първата политическа сила да проведе разговори. Очевиден е провалът на възприетия подход, който емпирично се доказа като път, който води към никъде", коментира Контрера.

Временният председател ще се оттегли от поста след приемане на бюджета. Лилков и Контрера предлага още да се обсъждат само доклади, които са единодушно подкрепени от членовете на Председателския съвет - т.е. от всички групи в СОС.

Постоянните комисии и други органи на Съвета ще се попълнят по пропорционален смисъл, искат още те, но при даване възможност на всеки общински съветник за участие в три от тях.

Кметът Васил Терзиев ще трябва да внесе в СОС "Програма за управление и реформи и нова структура на общинската администрация". Общинските съветници предлагат  Терзиев да бъде изслушван на всяко заседание, а Съветът да изготви Оперативна работна програма за новата година.

"Формулировката решава въпроса с опасността от плаващи мнозинства и не нарушава т.нар. „червени линии", които големите партии начертаха помежду си в последните месеци", твърди още Контрера.

Той, Лилков и останалите от "Синя София" ще организират срещи с ПП-ДБ (СС), ГЕБ-СДС, БСП, "Възраждане" и ИТН преди следващото заседание на 11-ти.