Почина Сливенският митрополит Йоаникий, съобщава БТА като се позовава на съобщение от Българската православна църква - Българска патриаршия.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 9 януари 2024 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. "Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!", се казва в съобщение от Светия синод.

В следващите дни Синодът на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото и на погребението на новопреставления се митрополит, и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол.

"С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий.
Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!", написа кметът на Бургас Димитър Николов.

Светското име на митрополита е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г. От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий.

От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. През 1968 г. става архимандрит. От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г. На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит.

През 2012 г. Йоаникий е обявен за агент на Държавна сигурност от комисията по досиетата с псевдоним "Кирилиевич". Сътрудничил е от 1977 г., вкл. в областното управление в Сливен по линия на Шесто управление, където е регистриран през 1986 г.