Ако "Хизбула" не спре с военните действия срещу Израел, може да повторим "Газа" в Бейрут.

Това обяви израелският военен министър Йоав Галант в интервю за "Уолтстрийт джърнъл".

"Моят базисен възглед е, че ние се бием с една ос, не с един враг. Иран изгражда военна мощ около Израел, за да я използва."

От 8 октомври насам "Хизбула" и пропалестински фракции в Ливан участват в ежедневни гранични сблъсъци с израелските войски, атакувайки цивилни обекти с дронове и ракети, принуждавайки десетки хиляди хора да се евакуират от северната част на Израел. По данни на израелската армия досега в сблъсъците по границата са загинали четирима израелски граждани и девет войници.

"Хизбула" твърди, че 153 бойци са били убити от Израел по време на продължаващите търкания, предимно в Ливан, но някои от тях и в Сирия. В Ливан бяха убити още 19 членове на други терористични групи, ливански войник и най-малко 19 цивилни, трима от които журналисти.

Убийството на зам.-ръководителя на "Хамас" Салех ал-Арури (зад което почти сигурно стои Израел) в ливанската столица Бейрут миналата седмица породи страхове от разширяване на конфликта с по-голямо участие на "Хизбула". Това бе първото нападение срещу ливанската столица от началото на военните действия.

На 8 януари израелските сили нанесоха нов удар срещу проиранската групировка - високопоставен представител на военното й крило бе убит при израелска бомбардировка в Южен Ливан.

Галант подчертава пред "Уолстрийт джърнъл", че идеята да се разреши на "Хамас", "Хизбула" и Иран "да решават как да живеем живота си тук, в Израел" е "нещо, което не приемаме". Министърът изтъква, че приоритетът на Израел не е да ескалира конфликта с "Хизбула", но настоява, че "80 000 души трябва да могат да се върнат безопасно по домовете си". По думите му ако всичко друго се провали, "ние сме готови да се жертваме".

"Те виждат какво се случва в Газа. Те знаят, че можем да повторим това в Бейрут".

Това според Галант е друга полза от военната кампания срещу "Хамас" в Газа, наред с поставените цели да се унищожи групировката и да се освободят отлечените заложници - служи крато предупреждение срещу Иран и неговите проксита да не предприемат подобни атаки в бъдеще.

"На юг още не сме в средата на войната. На север - не сме и започнали", добави той в друго изявление, цитиран от журналист най-популярния израелски вестник - "Израел Хайом".