Ливанското правителство заяви, че води преговори с проиранското движение "Хизбула", за да избегне ескалация с Израел след убийството фигура номер две на "Хамас" в южните предградия на Бейрут, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изпълняващият длъжността министър на външните работи Абдала Бу Хабиб заяви вчера вечерта пред Би Би Си, че правителството му разговаря с "Хизбула", за да убеди движението да не реагира на убийството, което породи опасения за по-голям конфликт в Близкия изток.

"Ние сме много загрижени, ливанците не искат да бъдат въвлечени в това, дори "Хизбула" не иска да бъде въвлечена в регионална война", казва министърът.

Министерството на външните работи на Ливан започна да подготвя жалба до Съвета за сигурност на ООН за осъждане на израелската агресия. Документът се изготвя по указания на служебния министър-председател Наджиб Микати, съобщи държавната Национална информационна агенция. 

Заместник-ръководителят на политическото бюро на "Хамас" Салех ал Арури беше убит във вторник вечерта при предполагаем удар с дрон по офис на "Хамас" в южните предградия на Бейрут, смятани за бастион на "Хизбула". Според движението "Хамас", което е съюзник на "Хизбула" и е подкрепяно и от Иран, при удара са загинали общо седем души, включително двама лидери от въоръженото крило на "Хамас". Терористичната организация веднага обвини Израел, въпреки че до момента Израел не е поел отговорност.