Григор Димитров триумфира с титлата на турнира от ATP 250 в Бризбейн, Австралия. На финала той спечели със 7:6(5), 6:4 срещу водача в схемата и четвърти в световната ранглиста Холгер Руне (Дания).

Това е втора титла за Димитров в Бризбейн - след 2017 г., най-успешната в кариерата му досега. И първа за него от късната есен на 2017 г., когато стана №1 на финалите на ATP в Лондон и завърши годината като №3. И тогава, и сега свидетели на неговия успех бяха неговите родители Мария и Димитър Господинови, които този път не дочакаха края на двубоя и награждаването, тъй като е трябвало да бързат за летището.

Това каза Григор по време на награждаването. Той прибави девета титла в ATP от 18 финала. Два пъти се размина с успех на финалната права през м.г. За първи път дублира шампионски трофей в турнир.

Димитров започна годината прекрасно - както и завърши предишната, но този път с краен успех. В Брезбейн най-трудният му мач бе първият - срещу Анди Мъри. След това не даде сет, като игра тенис на изключително високо ниво.

Така бе и днес срещу един от най-добрите в света - Руне, който е само на 20 г., но е много добър атлет и с всички шансове в близко бъдеще да се изкачи до №1 в света. Двамата с Димитров спориха за трети път, като хасковлията поведе с 2:1.

Откриващият сет бе изключително равностоен. Пред първия и втория в схемата се откриха точки за пробив, но сервиращите успяха да вземат своето, така логично се стигна до тайбрек. В него Григор поведе с 3:0 - два минибрейка. Можеше да има и по-убедителен аванс, но този в крайна сметка се оказа достатъчен, за да поведе с 1:0 в сетовете.

Още един и на лошата серия от 2018 г. насам (в началото й загуби от Роджър Федерер на финала в Ротердам, а през м.г. отстъпи на два финала - в Женева и Париж) се слагаше край.

А загубата в първия сет изглежда оказа влияние на Руне, който показа колебания на своето подаване, започна да прави повече непредизвикани грешки и невинаги да взема най-правилните решения. От другата страна на корта се наблюдаваше точно обратното. 

При 1:1 финалистите играха маратонски гейм, в който Григор четири пъти имаше точки за пробив, но датчанинът се измъкваше със сервис най-вече.

При 3:3 обаче 20-годишният талант отново се пропука и този път Гришо не му прости - 4:3, след което се стигна до затвърждаване - 5:3. Димитров получи шанс да затвори мача и турнира още на следващия гейм. На началния удар на опонента си той получи мачбол, и още един, ала Руне се защити по най-добрия начин, отигравайки с отлични удари при кратки разигравания.

Последва обаче геймът на Григор и той се превърна в илюстрация на представянето и формата му напоследък. 40:0. Нова три мачбола - поредни. И още първият бе оползотворен с великолепно стоп воле при излизане на мрежата. Класика!

Край на чакането, Григор отново е шампион. А феновете му има на какво да се надяват тази година. Сега предстои "Аустрелиън оупън".

Шампионът в Бризбейн: Любовната ми история тук започна преди 11 години

„Беше отдавна, когато за последно държах такъв трофей, каза Григор на награждаването. - Малко съм емоционален и ви благодаря за подкрепата. Трудно е да опиша чувствата си, но първо искам да започна с моя съперник и неговия екип. Страхотен тенисист - няколко пъти сме играли един срещу друг, тренирали сме. За толкова кратко време ти постигна толкова много неща. Знам, че това не беше резултатът, който искаше, но бъдещето е светло пред теб и твоя екип. Тепърва идва най-доброто за теб."

Димитров получи трофея от бившия тенис ас Пат Рафтър, на когото е кръстен централния корт в комплекса в Бризбейн. Сред публиката личаха и други величия.

"Любовната ми история с Бризбейн започна преди 11 години. Благодарен съм, че отново мога да бъда тук и да държа този трофей. Това значи много за мен. Благодаря на моя екип. Моите родители трябваше да побързат да отидат до летището. Надявам се, че са следили резултата. Доста уморен съм и ще си взема няколко дни почивка. Много съм щастлив, че съм в Австралия. Ще продължавам по същия начин - благодаря за подкрепата!“, завърши първата ракета на България.

Титлите на Григор Димитров от ATP

2013 г., 1 титла

Стокхолм (твърд корт, ATP 250)

2014 г., 3 титли

Акапулко, Мексико (твърд корт, ATP 500)

Букурещ (клей, ATP 250)

Лондон, "Куинс клъб" (трева, ATP 500)

2017 г., 4 титли

Бризбейн, Австралия (твърд корт, ATP 250)

"София оупън" (твърд корт, ATP 250)

Синсинати (твърд корт, Мастърс 1000)

Лондон, финали на ATP (твърд корт, най-добрите осем за годината)

2024 г., 1 титла досега

Бризбейн (твърд корт, ATP 250)