Григор Димитров ще играе на финал в турнира в Бризбейн (Австралия) от ATP 250 с награден фонд 661 585 долара.

Във втория полуфинал българинът надделя над представителя на домакините Джордан Томпсън с 6:3, 7:5 за 1:47 ч. Вчера Томпсън, победен от Григор за втори път в три мача, елиминира Рафаел Надал.

В неделя от 8:30 часа наше време Димитров ще спори за титлата с датчанина Холгер Руне, който е четвърти в световната ранглиста. Балансът им е 1:1, като и двата мача бяха през миналата година. Руне е първи в схемата в Брезбейн, а Григор - втори.

Това е и трети финал на Гришо в откриващия сезона австралийски турнир. През 2014-а той загуби на финала от Анди Мъри, а три години по-късно взе титлата.

Най-добрият български тенисист направи един пробив в шестия гейм по пътя си към успеха в първия сет. Това се оказа достатъчно, за да спечели с 6:3. 

Във втората част той отново направи страхотни точки в трудни ситуации, изчака шанса си, за да вземе подаването на съперника си в 11-ия гейм и при свой сервис затвори двубоя.

"Хубавият период продължава, този корт е сякаш домашен за мен. Това са невероятни седмици... дойдох рано, представям се добре и съм щастлив, че съм отново на финал. Благодаря за подкрепата", бяха първите думи на българина на корта.

Димитров е в Австралия със своите родители:

"Радвам се, че родителите ми са тук, но това добавя допълнително напрежение. Щастлив съм, че имам шанс да прекарам повече време със семейството си, да пътуваме заедно. През годините не съм бил много с тях и сега се опитвам да се реванширам.

Семейството е най-важно! В момента изживявам мечтата си -  играя тенис, стигнах на финала, искам да продължа и утре ще трябва да изиграя още един двубой. Моите роднини са моите герои, аз продължават да се уча от тях, аз съм това, което съм, благодарение на тях", добави той.

Григор Димитров очаква труден финал срещу Холгер Руне, който вече е сред най-добрите в света.

"Ще бъде труден финал утре. Той се разви много, мощен е, постигна страхотни резултати. Но аз мисля да гледам повече от моята страна на мрежата. Искам да си почина, да се възстановя и утре ще се боря", завърши българинът.

По-рано Руне победи руснака Роман Сафиулин с 6:4, 7:6(0) за 1:39 час.