Световният, европейски шампион и рекордьор по плуване при юношите Петър Мицин спечели анкетата за Най-добър млад спортист на България за 2023 г. на "Фрий медия груп" и на единствения сайт за детско-юношески спорт в България - Viasport.bg.

Втори остана щангистът Карлос Насар, а трета е Белослава Кръстева, една от европейските ни шампионки в шахмата.

84 спортни журналисти гласуваха в анкетата, организирана за 12-а поредна година. Гласове получиха общо 47 спортисти, шест отбора и шестима треньори на подрастващи. Условието е спортистите да са на възраст до 19 г.

Любопитно е, че трима от породилата много полемика класация Спортист на годината на България попаднаха и сред младите - Мицин, Насар и гимнастичката Стилияна Николова, а мнозина от десетката на младите бяха близо и до тази на голямата журналистическа анкета.

Петър Мицин (№3 в нея) получи 790 точки и си тръгна с много награди от церемонията в частното училище „Свети Георги“ в София.

През 2023 г. той стана първият български плувец със световен рекорд при юношите в мъжкото направление, а вече има и две олимпийски квоти за Игрите в Париж - на 400 и 800 м св. стил, както и покрит норматив „Б“ на 200 м св. стил.

За пети път в анкетата за номер 1 бе избран плувец - след Антъни Иванов и Йосиф Миладинов, които са двукратни победители, съответно през 2016-2017 г., и през 2019-а и 2021 г.

Мицин изпревари с 230 точки европейския шампион по вдигане на тежести при мъжете и световен рекордьор Карлос Насар, който зае втората позиция с 551 т. и бронзовата медалистка от Световното по шахмат до 20 г. Белослава Кръстева, получила 464 т.

Насар не присъства с оправданието, че е на лагер в Белмекен, като статуетката му взе Марин Милашки от Българската федерация по вдигане на тежести. А  олимпийската шампионка в гребането Здравка Йорданова връчи приза за Кръстева на нейната майка Петя. Още преди дни Белослава се завърна в САЩ, където учи бизнес и мениджмънт в университет - със стипендия за шахмат, като и в момента участва на турнир, обясни Петя Кръстева пред Клуб Z.

Младата шахматистка изпрати видеопослание, пуснато в залата, а така направиха и останалите липсващи (без Насар), тъй като вече са на лагери в България и чужбина.

В топ 5 влязоха още лекоатлетът Божидар Саръбоюков с 431 и Стилияна Николова (художествена гимнастика) с 403 точки.

Десетката допълниха Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс), Симеон Николов (волейбол) - малкият син на Владимир Николов, Радослав Росенов (бокс), Никола Цолов (моторни спортове) и Илиян Радулов (тенис). Последният благодари за попадането си в десетката от чужбина.

За отбор на годината при подрастващите бе избран националният отбор по тенис за девойки до 18 години, който получи 240 точки. Ива Иванова, Росица Денчева и Александра Габровска с капитан Велиан Бакалов, спечелиха титлата от Европейското отборно първенство до 18 г.

Треньор номер 1 стана Николай Вакареев (плуване), който дублира приза от анкетата на в. "Труд". При подрастващите Вакареев, личен наставник на Петър Мицин, зае първото място с 530 точки.

13-годишната Стефани Михайлова спечели наградата „Воля за победа“ за 2023-та. Призът се връчва на подрастващи, преодолели различни препятствия в живота си, които не спират да спортуват.

През ноември, четири дни след 13-ия ѝ рожден ден Стефани е блъсната от кола, пресичайки на пешеходна пътека и връщайки се от тренировка по плуване. Само три седмици по-късно тя печели златен и сребърен медал от националния шампионат по плуване - Зона София.

По време на церемонията на двигателя на детско-юношеския баскетбол във Варна Венцеслав Гечев бе връчен специален приз на името на баскетболиста от близкото минало Спас Натов.

Класиране в топ 10 за най-добър млад спортист на България за 2023 година:

1. Петър Мицин (плуване) - 790 точки

2. Карлос Насар (вдигане на тежести) - 551

3. Белослава Кръстева (шахмат) - 464

4. Божидар Саръбоюков (лека атлетика) - 431

5. Стилияна Николова (художествена гимнастика) - 403

6. Калина Бояджиева (таекуондо и кикбокс) - 256

7. Симеон Николов (волейбол) - 243

8. Радослав Росенов (бокс) - 209

9. Никола Цолов (моторни спортове) - 182

10. Илиян Радулов (тенис) - 163

Петър Мицин: Славата е хубаво нещо, но носи и голяма отговорност

Петър Мицин благодари на много хора и институции за наградите, които получава в последните дни. Както и на журналистите.

Попитан след церемонията може ли да му натежат в Париж три олимпийски дисциплини (засега са две, но преследва още една квота) в дебюта му на Игри, той отговори следното:

"Мисля, че няма да бъдат много. Въпросът е да съм добре трениран и да успея да направя нещата, както ги е задал треньорът. Още е рано да мисля за Олимпиадата, може би няколко месеца преди това ще започна, но гледам да бъда спокоен, да не се вманиачавам толкова много и да не се разсейвам. Надявам се да представя България на отлично ниво."

А какво друго му предстои тази година?

"Ще взема участие на Световното първенство за мъже и жени на 50-метров басейн в Катар. Там ще направим и опит за класиране на щафета на 4 по 200 м свободен стил. Бих искал да пожелая на моите колеги и приятели в плуването да продължават да се трудят, да не предават пред лошите моменти, които им се случват и да постигаме всички добри резултати".

"Гледам да изпълнявам поставените ми задачи. Славата е хубаво нещо, но и носи голяма отговорност", завърши той.