Баскетболистът Александър Везенков за втора поредна година бе определен за Спортист номер 1 на България в традиционната анкета на Българската асоциация на спортни журналисти (БАСЖ). Той събра 1009 точки.

Второто място е за Григор Димитров (тенис) - 711 т. А третото за Петър Мицин (плуване) с 684 т.

През миналата година Везенков се превърна във втория българин в НБА, като премина в "Сакраменто Кингс", а преди това бе провъзгласен за №1 Евролигата, на която стана вицешампион с "Олимпиакос". Тимът триумфира с титлата на Гърция.

Наградата от името на Везенков прие президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков, който бе първият българин в НБА в средата на 80-те.

"Благодаря за гласовете на всички журналисти фенове. Тази награда е голямо признание", каза чрез видеообръщение Александър Везенков от Сакраменто, Калифорния.

От името на Григор Димитров пък статуетката му прие неговият мениджър Георги Стоименов.

БАСЖ обяви финалното класиране в топ 10 на класацията на събитие в София. 107 журналисти от 43 електронни и печатни медии дадоха своя вот, а 69 български спортисти получиха точки.

Тази година призьорите бяха наградени от изявени спортни журналисти.

С 587 точки четвърти се класира единственият българин в елита на алпийските ски Алберт Попов.

На пето място в анкетата завърши Карлос Насар (вдигане на тежести) с 572 т.

Нургюл Салимова (шахмат) се нареди шеста в класацията с 459 т. Гимнастичката Боряна Калейн е на седмото с 301 т.

Йоана Илиева (фехтовка) събра 269 т. и се нареди на осма позиция. 

Деветото място зае друга националка по художествена гимнастика - Стилияна Николова със 138 т.

На десета позиция се нареди волейболистът Александър Николов със 129 т. Наградата му получи неговият баща - славният Владимир Николов.

Първото място при отборите спечели националният тим на България по шахмат за жени 940 точки.

Шахматистките изпревариха безопелационно конкуренцията на националния ансамбъл по художествена гимнастика, който получи 50 точки, и поделилите трето място държавен отбор на България по волейбол за мъже до 21 години и футболният "Лудогорец" с по 20 точки.

В категорията за "Спортист с увреждания на България" за 2023 г. спечели лекоатлетът Християн Стоянов с 430 т.

В топ 5 попаднаха още Ружди Ружди (лека атлетика) с 290 т., Георги Пеев (алпинизъм/плуване) и Георги Иванов (баскетбол) с по 70 т. и Александър Асенов (лека атлетика) с 50 т.

Победител в 40-ото издание на анкетата "Треньор на годината" на в. "Труд", стана Николай Вакареев, наставник на плувеца Петър Мицин - със 115 точки.

Призовата тройка допълниха националният селекционер по футбол и старши треньор на "Черно море" Илиaн Илиев с 49 т. и Петър Арнаудов (шахмат) с 46 т.