Повече от 100 фермери блокираха германския министър на икономиката Роберт Хабек на ферибот, с който той се връщаше от почивка. Блокадата му продължи до тази сутрин, когато той най-сетне успя да слезе на суша. Фермерите в Германия са обявили демонстрации в цялата страна в понеделник, за да протестират срещу вдигането на цените на дизела.

Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек се оказа блокиран на ферибот тази нощ, след като гневни фермери му попречиха да слезе на суша на пристанището в окръг Нордфрисланд и дори се опитаха да нахлуят на ферибота, за да задържат министъра. Наложи се фериботът да се отдалечи от пристана от съображения за сигурност.

Полиция се опита да разпръсне протеста и да спаси министъра, който се връщаше от почивка след новогодишните празници и използва лютив спрей. Говорител на полицейското управление във Фленсбург заяви:

"Бяхме изненадани от протеста и в крайна сметка изпратихме около 30 полицаи. Но ситуацията не можа да бъде успокоена. Фериботът с федералния министър на икономиката в крайна сметка трябваше да потегли отново и да се върне в Халиг Хуге".

Преди това Хабек предложил на демонстрантите трима представители да дойдат на ферибота, за да разговарят с него. Това обаче било отхвърлено от фермерите. Те поискали Хабек да отиде при тях, но охраната отхвърлила тази идея като твърде опасна, тъй като разгневената тълпа била извън контрол.

Фермерите в Германия демонстрират от седмици срещу намаляването на субсидирания данък върху горивото за превозни средства за горското и селското стопанство. В понеделник коалицията отмени тази мярка и обяви, че данъчните облекчения за дизелово гориво за селското стопанство ще бъдат премахнати постепенно до 2026 г. Земеделските стопани смятат, че това не е достатъчно.