Германският министър на икономиката и вицеканцлер в правителството на Шолц Роберт Хабек днес изненадващо пристигна на визита в Киев.

В Украйна той обяви, че Германия ще възобнови партньорството с Украйна в областта на енергетиката. Придружава го делегация от представители на германския бизнес.

Зеленият политик посети енергийната компания "Укренерго", която снабдява с енергия един от най-гъсто населените райони на Украйна.

"Желанието и стратегическите планове - а това наистина са плановете за сигурност на украинците - са наистина да се направи енергийната система по-широка и по-децентрализирана", каза Хабек.

Това е и покана да се сбогуваме с изкопаемите горива, каза той. Украйна може да стане износител на енергия за Европа.

Германия и Украйна имат официално партньорство в областта на енергетиката от 2020 г. насам, за да подпомогнат прехода към по-щадящи климата форми на производство на енергия. Наред с други неща, то се отнася до повишаване на енергийната ефективност, модернизиране на енергийния сектор, разширяване на използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на парниковите газове.

„Украйна трябва да получи ясен сигнал, че ние вярваме, че тя ще победи, че ще бъде възстановена, че има интерес от страна на Европа не само за подкрепа в трудни моменти, но и че украйна ще бъде икономически силен партньор в бъдеще", заяви Хабек още при пристигането си на жп гарата в Киев.