България и Румъния се ангажират бързо и надлежно да приемат обратно всички кандидати за убежище, за които носят отговорност. Това са мигрантите, за които тези страни са първите, в които те са влезли в ЕС и от които са се отправили към други държави членки. Няма задължение за приемане на точен брой мигранти 

Това става ясно от текста на съвместна декларация между Австрия, България и Румъния, подписана на 29 декември. Тя доведе до вдигане на австрийското вето. В резултат България и Румъния ще бъдат приети по въздух и вода в Шенгенското пространство от 31 март т.г. Решението на Съвета на ЕС бе взето в последните часове на 30 декември 2023 г.

Декларацията представлява анекс към решението на Съвета. Текстът й е разпространен в социалните мрежи от румънския евродепутат Алин Митуца от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

От него става ясно, че Виена е поставила пет условия на София и Букурещ.

1. Още по-голямо укрепване на охраната на външните граници на ЕС

България и Румъния трябва да получат допълнителна подкрепа за охраната на външните граници на ЕС. Усилието е от полза на всички 27 страни членки.

Присъствието на „Фронтекс“ по българо-турската граница трябва да бъде увеличено най-малко три пъти. Трябва да бъде засилено и присъствието на гранични служители на „Фронтекс“ по българо-сръбската граница.

Съществена финансова подкрепа, отпусната от Европейската комисия, за охраната на външните граници на Румъния и България – разширяване на наблюдението на границата чрез превозни средства с висока проходимост, дронове, системи за електронно наблюдение, поддържаща ограда.

Стабилизиране на пилотните проекти по българо-турската и румънско-сръбската граница и ангажиране със съвместен план или декларация с Европейската комисия или европейските агенции.

2. Засилване на контрола по сухопътните граници между България и Румъния и между Румъния и Унгария чрез екипи за компенсационни мерки и създаване на многофилтърна система за по-нататъшно справяне с незаконната миграция

3. Съвместна работа по ограничаването на вторичните движения в съответствие с европейското право

Това ще става по-специално чрез ангажиране с бързото и надлежно пълно прилагане на критериите от Дъблин чрез незабавното обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност, в съответствие с Регламента от Дъблин (и бъдещия Регламент за управление на убежището и миграцията). За това не трябва да има каквито и да било ограничения, най-вече що се отнася до броя на хората, които трябва да бъдат приети обратно в срок до един месец. Това ще става чрез обратното приемане на всички бенефициенти на международна закрила в България и Румъния, както и чрез гарантирането в срок до 3 работни дни на отговори за връщане или обработка на молбите. Това се отнася с особена сила за кандидатите за убежище от Сирия и Афганистан.

Така трите страни признават значението на функциониращата система за убежище, която тя ще има за функционирането на Шенген. По този начин се изпраща още едно послание, че кандидатите за убежище не могат да избират страната на дестинация и че тяхната молба за убежище ще бъде обработена в отговорната за това държава от ЕС.

4. Разполагане на съветници (включително австрийски) по въпросите, свързани с документите, за съответните полети на летищата в България и Румъния

Предвиждат се и внезапни проверки при пристигане в Австрия в съответствие с европейското право.

5. Ангажимент през 2024 г. да бъде обсъдено функционирането на Шенгенското пространство и подготвителна работа по компенсационни мерки по границите на Румъния и България