България и Румъния влизат в Шенгенското пространство по въздух и по вода, считано от 31 март 2024 г.

Това съобщиха вечерта на 30 декември от испанското председателство на Съвета на ЕС. Решението е взето на писмена процедура с пълно единодушие.

Решението за премахване на сухопътните граници ще бъде взето по-късно.

Днешното решение стана възможно след интензивни преговори през последните седмици между заинтересованите страните членки на ЕС – Австрия, България и Румъния, с подкрепата на Европейската комисия, споделиха за Клуб Z източници от испанското председателство. То също е оказало помощ.

Според нашите източници решителността на Мадрид е успяла да постигне преодоляване на противоречията и постигането на споразумението. Според испанското председателство то е историческо, макар влизането в Шенген да не е пълноправно.

Австрия, България и Румъния са се договорили да се разберат през 2024 г. за датата на вдигане на контрола върху сухопътните граници.

Случилото се е един вид компенсация или възстановяване на справедливостта след 28 години. През втората половина на 1995 г. Испания пак бе председател на Съвета на ЕС. Тогава България бе вкарана в черния списък на ЕС, известен като „Списък 101“. Той съдържаше 101 рискови държави.

От 31 март 2024 г. няма да има проверки на лицата по вътрешните въздушни и водни граници между България и Румъния и останалите страни от Шенгенското пространство, се казва в решението на Съвета. Тази дата съвпада с преминаването от зимно към лятно разписание, установено от Международната асоциация на въздушния транспорт (ИАТА).

Решението става окончателно след публикуването му до няколко дни в Официален вестник на ЕС. След това България ще има достъп до Шенгенската информационна система (ШИС), споделиха дипломати в Брюксел.

Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан.

Това се казва в съобщение на правителствената пресслужба, разпространено малко след огласяването на решението на Съвета.

„България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна“, заявяват от „Дондуков“ 1.

Според Регламента Дъблин търсещите убежище не могат да избират страната, в която да им се предостави защита, и тяхната молба следва да бъде обработена от единствено отговорната държава членка, поясняват още оттам.

Европейската комисия приветства взетото днес единодушно решение от страноите членки (Съвета) за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство по въздух и вода. Присъединяването на тези държави ще стимулира пътуването, търговията и туризма и допълнително ще подсили вътрешния пазар, изтъкват от Брюксел.

„Днес е исторически момент за България и Румъния, както и ден за голяма гордост за румънските и българските граждани. От месец март те ще могат да преминават свободно вътрешните морски и въздушни граници, без да бъдат подлагани на гранични проверки. Това е много голяма стъпка напред както за двете държави, така и за Шенгенското пространство като цяло. Поздравления за България и Румъния. Това огромно постижение е възможно благодарение на вашата усърдна работа, отдаденост и упоритост. Благодарение на вас Шенгенското пространство ще стане още по-силно в полза на всички граждани на ЕС“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.