Спецполицаи предотвратиха конфликт между две фамилии от Русе и Велико Търново. Напрежението избухнало в кв. „Калтинец“ в Горна Оряховица, съобщава Нова тв.

На крак били вдигнати две областни дирекции на МВР - Велико Търново и Русе.

От различни части на ведомството са пристигнали униформени, а причината е, че при скандала е било размахано огнестрелно оръжие - два автомата "Калашников".

Разбирайки, полицията барикадира квартала и изземва оръжието. 

Спешно е бил активиран  спецотрядът към МВР.  Получен е сигнал, че единият клан е причакал с оръжие членове на другия, които тръгнали от Русе с 90 автомобила. Тридесет от колите са били спрени още от русенската полиция, други 30 - около село Петко Каравелово, а последните 30 на КПП в Горна Оряховица.

"Русенци се опитваха да се саморазправят с нашите. На входа на Горна Оряховица ги спряхме. Установени са всички в районното управление, над 30 русенски автомобила. Нашите са установени. Овладяна е ситуацията. За арести няма как да говорим на този етап, защото не се стигна до каквото и да е напрежение и сблъсъци. Не допуснахме да се срещнат двата клана", казва пред БНР старши комисар Димитър Машов, директор на ОДМВР - Велико Търново.

Според местни хора причината за скандала е скарване заради булка и много пари.

По-късно БТА съобщи, че "една от евентуалните причини за възникването на конфликта е кореспонденция в социалните мрежи между мъж от Русе и мъж от Горна Оряховица, в която отношенията между двамата са се нагнетили до степен на физическа разправа". Това са уточнили от пресцентъра на полицията.

Над 150 души, пътуващи в автомобилите, са отведени в полицейското управление за даване на сведения. Установени са и жителите от Горна Оряховица, участвали в разпрата, които също ще бъдат разпитани. В един от тях е намерен и иззет автомат. Той е задържан за 24 часа. 

Предстои установяване на самоличността на отведените в полицията около 250 роми, разпити и съставяне на предупредителни протоколи. Полицейското присъствие в района на квартал "Калтинец" в Горна Оряховица остава засилено.