Кремъл предупреди Запада, че разполага със списък на американски, европейски и други активи, които ще бъдат иззети, ако лидерите на  Г-7 решат и конфискуват замразени резерви на руската централна банка в размер на 300 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Лидерите на седемте най-силно развити икономики ще обсъдят нова правна теория, която би позволила конфискуването на замразени руски активи, когато се срещнат през февруари, съобщиха вчера двама източници, запознати с плановете, като  и британски официален представител.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всяка подобна стъпка от страна на Запада би била равносилна на "кражба", би нарушила международното право и би подкопала резервните валути, глобалната финансова система и световната икономика.

"Това ще бъде значителен удар по основните параметри на международната икономика, ще подкопае международната икономика", заяви Песков пред журналисти. - "Ще подкопае доверието на други държави в САЩ, както и в Европейския съюз като икономически гаранти. Затова подобни действия са съпроводени с много, много сериозни последици", добави той.

На въпрос дали разполага с конкретен списък със западни активи, които Русия би могла да конфискува като ответна мярка, Песков отговори: "Да, има". Той обаче отказа да посочи кои конкретни активи са включени в списъка.

В момента на Запад са замразени активи на Руската централна банка на обща стойност около 300 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Въпреки, че централната банка не е дала подробности кои точно активи са били замразени, повече от облигациите и депозитите са деноминирани в евро, както и някои в американски долари и британски лири.

БТА