„Влошаването на средата за сигурност в регионален, глобален план изисква съответно и действия, и вие сте тук от името на България, за да дадете нашия принос като държава, достоен, надежден член на НАТО, член на ЕС, държава, която допринася за гарантирането на мира, сигурността и стабилността.“

Това каза държавният глава Румен Радев пред българския контигент на КФОР - Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, предаде БТА.

Държавният глава е на посещение в балканската страна.

Радев се срещна с командира на мисията на КФОР генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с националния командир на контингента подполковник Бойко Цветанов.

Българският президент изтъкна, че без сигурност и стабилност няма и социално-икономическо развитие.

Той поздрави военнослужещите от българския контингент за това, че са част от операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово, и им благодари за професионалния и отговорен начин на изпълнението на мисията. Президентът заяви, че мисията е изключително важна не само за гарантирането на сигурността, стабилността, мира и свободата на придвижване в Косово. Според него тя има огромен ефект върху сигурността и стабилността на целия регион, включително и за България.

Румен Радев посочи колко е крехка средата за сигурност в Косово и даде за пример случилото се в Банска през септември. Тогава в селото, намиращо се в Северно Косово, при престрелка между етнически сърби и полицията бяха убити четирима души.

Президентът изрази задоволството си от представянето на военнослужещите от българския контингент в тази многонационална среда. Той поздрави и командването за усилията, които полага, така че военнослужещите да изпълняват задълженията си по възможно най-професионалния начин при гарантиране на техния живот и сигурност по време на мисия.

„Опитът, който трупате тук като култура на съвместно мислене, планиране и действие, е безценен и ние чакаме час по-скоро този опит да го прилагате обратно в България“, заяви той.

И допълни, че в момента се взимат изключително важни решения за бъдещето на нашите въоръжени сили. Няколко са според Радев важните неща за решаване, които стоят на дневен ред, като ускоряването на модернизацията. България ще отделя все повече средства за отбрана и от догодина ще постигнем 2 процента от БВП разходи в тази сфера. Трябва да се намери възможно най-балансираният начин за влагането на тези средства, смята държавният глава.

До неотдавна вниманието е било насочено към трите големи проекта за модернизация на въоръжените сили – самолетите, корабите, бойните машини на пехотата (БМП).

„От няколко години от анализите на въоръжените сили за подготовката настоявам да се обърне внимание на много по-евтини малки проекти, но с голямо асиметрично предимство и информационно превъзходство. Малки системи, но с голям ефект в областта на ситуационната осведоменост“, посочи Радев.

Той смята, че конфликтите като войната на Русия в Украйна и случващото се в Израел са показали много ясно, че огромно значение вече имат евтини, достъпни, комерсиални системи като дронове, които могат да постигнат огромен ефект във всяка една военна операция. Радев отбеляза, че е изключително важно и страната ни да има средства да го реализира - да имаме безпилотни системи, автономни системи, системи за радиоелектронна борба, за информация за разузнаване, наблюдение.

Радев постави акцент и върху кадровото осигуряване и очерта като проблем тенденцията за намаляването на кадрите. Той призова за аварийни мерки за привличане във въоръжените сили на млади хора с качества, за тяхната професионална подготовка, развитие, реализация и мотивация.

„За съжаление, това, което очаквахме - светът да бъде едно по-сигурно, спокойно място, не се реализира като очакване. Напротив - средата за сигурност се влоши драстично, а това означава, че трябва да отделим необходимото внимание и ресурси, така че да имаме високо подготвени въоръжени сили“, коментира президентът.

Подп. Бойко Цветанов представи пред Радев и българския контингент целите и задачите на мисията, както и неговата структура. Той отбеляза, че в момента в базата има 33-ма души, като преди ден част от военнослужещите са отпътували към България.