Върховният съд на САЩ, обяви, че засега отказва да вземе решение по искането на специалния прокурор Джак Смит да се произнесе дали бившият президент (2017-2021) Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване за действията си за подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., предаде АП, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че определението на съда е победа за Тръмп и неговите адвокати, които упорито се стремят да отложат това и други наказателни дела срещу бившия президент. Той иска отново да се включи в битката за Белия дом през 2024 г.

Предстои въпросът да бъде разгледан от апелативния съд на окръг Колумбия. Оттам съобщиха, че ще постановят решение по казуса в началото на януари. Повторното разглеждане от Върховния съд обаче може да забави процеса, изтъква Ройтерс.

Според адвокатите на Тръмп обвиненията срещу него за углавни престъпления могат да отпаднат на основание, че бившият президент не може да бъде съден за официалните си действия в качеството му на държавен глава. Същевременно те твърдят, че бившият президент се ползва с абсолютен имунитет за всички действия, които е извършил, когато е бил в Белия дом и че поради тази причина той не трябва да бъде съдебно преследван.

Защитниците на Тръмп правят всичко възможно, за да изместят съдебния график така, че той да не съвпада с този на президентските избори. Те ще се състоят през ноември 2024 г. 

Първичните избори на републиканците започват през януари и могат да продължат до юни.

Според специалния прокурор обаче бивщите президенти не се ползват с абсолютен имунитет за извършени от тях престъпления. Джак Смит призова съдилищата да се произнесат бързо по въпроса, за да може процесът срещу Тръмп за оспорване на резултатите от изборите да започне, както е планирано, на 4 март догодина.