Общинската избирателна комисия в София ще заседава извънредно днес заради постъпил сигнал относно правомощията на кмета Васил Терзиев. 

Това заяви пред БНР председателят на ОИК Полина Витанова.

"Сигналът е за вероятна несъвместимост на кмета Терзиев, съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество. Днес в 13 часа ще има заседание на ОИК. По-късно ще бъде качен на сайта протокол от заседанието - ще бъде ясно от кого е сигналът и точно какъв е", посочи Витанова.

Така към момента остава неизвестно кой е подателят на сигнала, както и за коя от всички фирми, в които бившият вече бизнесмен участва, става въпрос.

Според закона "в едномесечен срок от полагането на клетвата, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява (търговска) дейност предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия".

"Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК. Г-н Терзиев има подадено уведомление в този 30-дневен срок. Оттук насетне следва комисията да установи дали той е предприел тези действия, за да прекрати участието си. Комисията ще изиска необходимите документи за това, които след това да прегледа. Г-н Терзиев ще има възможност след това в 3-дневен срок да представи становище", посочи Витанова каква е процедурата.

По думите ѝ при установяване, че тези действия не са извършени, се прекратяват правомощията на кмета. В обратния случай - сигналът няма да има основание.

От екипа на кмета: Всичко е точно

След запитване от Клуб Z от екипа на столичния кмет коментираха, че от тяхна гледна точка всичко е наред - Терзиев е спазил срока да направи постъпки за излизане от фирмите си.

Кой обаче е подателят на сигнала и кое конкретно търговско дружество се визира в него - оттам не можаха да посочат, защото също не знаели. "Ще видим на днешното заседание какви документи ще бъдат предоставени", заявиха.