В Административен съд - София-град е постъпила жалба от Ваня Григорова, в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столичната община и Иван Таков, който представлява "БСП за България". Двамата атакуват Решение № 1094-МИ от 6 ноември на Общинска избирателна комисия - Столична обявяване на избора на кмет на Столична община (Васил Терзиев). Това съобщават от съда.

В жалбата е направено искане за спиране на предварителното изпълнение на решението. Реално - Терзиев да не встъпва в длъжност в изпълнение на решението, докато не мине делото по случая, което Григорова вече анонсира, че ще заведе.

Клетвата на Терзиев и новия общински съвет иначе е насрочена за понеделник, 13 ноември.

Както е известно, кандидатът на "Продължаваме промяната" и Григорова отидоха на балотаж за кметския вот в София, като Терзиев спечели с едва 4786 гласа. От щаба на лявата кандидатка обаче още на следващия ден обявиха намерение да атакуват резултата в съда, като проверяват секция по секция.

Ето какво още съобщават от административния съд:

"Съгласно чл. 1, ал.1 от правилата за разпределение на делата в АССГ, жалбата е изпратена на СИК-Столична за незабавно окомплектоване с административната преписка и изпращането им съда.

След постъпване на преписката, ведно със жалбата, незабавно ще бъде образувано дело и разпределено на случаен принцип на съдия. Искането за спиране на предварителното изпълнение ще бъде разгледано незабавно след образуването на делото."

Иначе по-рано днес от ВАС съобщиха, че общо в страната 248 жалби са подадени от кандидати за кметове и общински съветници в административните съдилища само относно първия тур на местните избори.

67 са оспорените резултати за избор на общински съветници. По жалбите вече са образувани административни дела в първоинстанционните съдилища, като част от тях ще бъдат присъединени за общо разглеждане.

Общо 149 са жалбите срещу избора на кметове в общини в страната. Сред жалбите има и искания за касиране на изборите в големи и малки населени места.

В момента тече 7-дневният срок за обжалване на резултатите от втория тур на местните избори.