Върховната рада (украинският парламент) прие нов закон, с който се легализира медицинската марихуана. Това съобщи депутатът от партия "Глас" Ярослав Железняк в "Телеграм", предаде украинската агенция "Укринформ", цитирана от БТА.

Той добавя, че законът е бил приет с гласовете на 248 депутати от общо 450.

Целта на документа е да разшири достъпа на пациентите до лечение, базиращо се на медицинска марихуана. Законът позволява на военнослужещите, които страдат от посттравматичен стрес, тревожност, както и болните от епилепсия или рак, да се лекуват със съответните медикаменти. 

Съгласно закона разработването на нови наркотични или психоактивни вещества от медицински канабис се планира да бъде разрешено само за медицински цели или за научноизследователски и научно-технически дейности.

Здравните институции във всичките им форми на собственост, както и самостоятелните предприемачи, които имат лиценз за медицинска практика, ще имат възможност за покупка, транспорт, съхранение, употреба и унищожаване на наркотични вещества. 

От своя страна дейностите, свързани с употребата на наркотични вещества, психоактивни вещества и прекурсори в научноизследователската, научно-техническата и образователната дейност, ще бъдат разрешени на юридически лица от всички форми на собственост, ако притежават лиценз за този вид дейност по ред, определен от министерския съвет.

Лекарите ще имат право да предписват лекарства с канабис. Подобни медикаменти ще се дават само на пациенти, на които са предписани от лекар. Освен това, хората, които имат рецепта от лекар и документ, който потвърждава диагнозата, ще могат да влизат в Украйна или да напускат страната с малки количества медикаменти на основата на марихуана. 

Законът ще влезе в сила шест месеца след обнародването му. Той беше внесен за разглеждане на 13 юли тази година.