Европейската комисия одобри българска помощ в размер на 120 милиона евро в подкрепа на обществения доставчик на природен газ “Булгаргаз“ ЕАД в контекста на руското нашествие в Украйна.

Мярката бе одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ при кризи и преход.

Помощта ще бъде под формата на гаранции по нови заеми в размер до €120 милиона, отпуснати на „Булгаргаз“. Целта е да се преодолее недостигът на ликвидност, пред който е изправен доставчикът. Този недостиг е причинен от войната на Русия срещу Украйна.

Според ЕК българската мярка е в съответствие с условията, определени във Временната рамка при кризи и преход, и че са спазени приложимите правила за натрупване. На първо място, гаранциите се предоставят по нови заеми. Освен това, натрупаният размер на заема, покрит от гаранциите по мярката, не надвишава нуждите от ликвидност на дружеството за следващите шест месеца. Трето, държавата може да гарантира до 90 на сто от главницата на заема с максимален матуритет до шест години. Четвърто, гаранциите ще бъдат предоставени не по-късно от 31 декември 2023 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на страна членка на ЕС.