Европейската комисия одобри мярка за българска държавна помощ на стойност от около 400 милиона евро в подкрепа на обществения доставчик на природен газ в страната - „Булгаргаз“ ЕАД.

Мярката е в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

Схемата е одобрена съгласно временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от Комисията през 2022 г. В тази рамка се признава, че икономиката на ЕС изпитва сериозни затруднения.

През тази година тя бе заменена с временната рамка за държавна помощ при кризи и преход. Целта е подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

„Булгаргаз“ ЕАД е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава. Поради спирането от страна на Русия на дългосрочния договор на компанията с „Газпром експорт“ООД, който покрива 90% от количествата природен газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД на клиенти, този бенефициер е изправен пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставките си на природен газ в контекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари.

Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти, предоставен от българското Министерство на енергетиката.

Комисията установи, че българската мярка отговаря на условията, посочени във временната рамка при кризи. По-специално субсидираният заем е бил предоставен преди 31 декември 2022 г и покрива спешни нужди от ликвидност за целите на оборотния капитал. Той е със срок 3 години и е с лихвени проценти, които са съобразени с минималните равнища, определени във временната рамка при кризи.

ЕК стигна до заключението, че българската мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка и с условията, посочени във временната рамка при кризи.

Въз основа на това Брюксел одобри мярката за помощ съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.