В интервюто, което руската посланичка Елеонора Митрофанова даде пред Петър Волгин за БНР и което в крайна сметка не бе излъчено, е имало директни заплахи към България. Освен това то е било направено от журналист, който тя самата си е пожелала. Така Даниела Късовска, председател на Програмния съвет на БНР, обясни пред националното радио защо това интервю е било спряно.

"Имаше заплахи в това интервю към България за решенията и позициите, които тя взема, в две посоки - по отношение на Паметника на Съветската армия и по отношение на бъдещето на "Лукойл". Директни заплахи, че България ще понесе последиците от тези свои решения".

Това каза Късовска. Заплахи към България по тези теми вече бяха отправени от говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Подобни заплахи прозвучаха и в коментари на българския президент Румен Радев.

Според Късовска въпросът за решението да бъде поканен този събеседник трябва да бъде зададен на ръководството на "Хоризонт", защото програмите на БНР имат автономност да вземат такива решения.

"От гледна точка на стандартите проблемът не е толкова, че е г-жа Митрофанова. Ако интервюто беше направено в друг формат - с журналисти, не който г-жа Митрофанова си е пожелала, нямаше да има никакъв проблем то да прозвучи по Българското национално радио", каза още тя.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение в събота да препоръча на ръководството на програма "Хоризонт" да не излъчва интервюто с руския посланик в България Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване на журналистическите стандарти.

Късовска заяви, че не приема укорите, че са реагирали късно с решението си и че реакцията им е дошла, след като председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски е направил публично изявление:

"Ние реагирахме веднага след като интервюто беше готово за излъчване. Това беше в 19 часа, в петък", каза тя и обясни, че процесът на запис, превод и подготовка на подобно интервю не е кратък.

По думите на Даниела Късовска Програмният съвет, според правомощията си, може да прецени дали един готов продукт отговаря като качество на журналистическите стандарти и принципи.

"Категорично беше становището - общо и многократно изразено от колегите в Програмния съвет, че в интервюто имаше не просто пропаганда, а много пропаганда. Беше зададен въпросът доколко морално е БНР да излъчва такова интервю. Членовете на Програмния съвет държат да бъде казано, че никой от тях не е действал под натиск, а за да бъдат защитени редакционните стандарти и името на БНР", каза още Късовска.

Програмният съвет може да даде ясно становище, но той не може да взема крайни решения, подчерта тя. Не за първи път Програмният съвет се занимава с казус, свързан с Петър Волгин и с предаванията, които той води, подчерта още Късовска и припомни за конкретно решение за нарушени стандарти, "когато в рамките на негово предаване беше съобщена дезинформация за кораба "Царевна". 

Даниела Късовска заяви, че в БНР трябва стриктно да се спазват стандартите и да се следи за това.