Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Това съобщи във Facebook авторът му Петър Волгин. Първоначално нямаше официална реакция или съобщение по този повод от Радиото, такава се публикувана по-късно на официалния сайт.

Програмният съвет на Българското национално радио взе решение да не бъде излъчено интервюто с руския посланик в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова в предаването "Политически НЕкоректно" заради неспазване с журналистическите стандарти, се казва в позицията.

Вчера, след като стана ясно, че Митрофанова ще гостува в предаването „Политически НЕкоректно“ по покана на Волгин, украинската мисия в София излезе с официална позиция.

В нея се казваше, че предаване по БНР сее руска пропаганда и дезинформация.

"Предоставяне на медийни изяви на посланика на Русия е вид съучастие в кремълската въоръжена агресия и хибридната война не само срещу Украйна, но и срещу целия демократичен свят", пише в позицията на посолството.

Оттам добавят, че са получили покана за гостуване в „това дискредитирано от години предаване, подкрепящо наративи на руската агресия и хибридната война, но я оценява като опит за маскиране на хибридната дейност на водещия, дезинформация и подмяна на ценности, използвайки за тази цел медийна независимост и свобода на слово“.

Малко по-късно подобна позиция изрази и бъдещият председател на ДПС Делян Пеевски. Санкционираният по „Магнитски“ депутат заяви, че е недопустимо БНР да стане съучастник в руската хибридна война.

"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България", се казва в позицията на Пеевски.

Според него защитата на националните интереси, общочовешките ценности и етичният кодекс на медиите, правят недопустимо ефирът на БНР да се използва като „обществен предавател за пропутинската пропаганда и дезинформация“.

Заради това изявление днес Волгин намекна, че интервюто с Митрофанова е свалено от Делян Пеевски.

„Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?“, написа той.

Генералният директор Милен Митев: В БНР има свобода на словото

“В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно” е едно от най-ярките доказателства за това”, заяви генералният директор Милен Митев, цитиран от медията, по повод решението на Програмния съвет.

Той обясни, че 15 от членовете на съвета са гласували “за” и един от тях се е въздържал, а мотивите да не прозвучи предварително записания разговор са несъответствие с журналистическите стандарти.

“Всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване, е Програмният съвет”, посочи Митев.

Той изрази надеждата докато е на своя пост да не се говори за “закриване, затваряне на предавания заради нещата, които се говорят в тях”.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова: Надявам се, че наистина става въпрос за опазване на стандарти

"Не съм запозната в детайли и не си позволявам да изразявам крайно мнение. Надявам се да ми бъде предоставено интервюто. Няма как да изразя категорична позиция, преди да познавам детайлите на това решение и предпоставките за него", заяви шефката на СЕМ пред БНР.

"В случая, както каза генералният директор на БНР, се касае за опазване на стандарти - допускам, че това е така, надявам се, че това е така. Бих искала в случая да предполагам, че Вие не съответствате и не сте спазили въпросните параметри, на които БНР и информацията, която допуска в ефира си, би следвало да съответства. 

Допускам също обаче, че вероятно е зачестила тази страховита, зловеща диагноза на автоцензура, която АЕЖ постави преди време с едно свое изследване - че всеки 3-4 журналист самодекларира автоцензура в работата си", коментира Момчилова в интервю за предаването "Политически НЕкоректно".

Тя се обърна с призив към политиците:

"Да се придържат към цивилизационните и цивилизовани норми на поведение, като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите. Използването на подобен назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото, което за съжаление добре помним. 

Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото".

За нея не е изненада поведението на Делян Пеевски в случая:

"За мен е изненада може би забвението, в което изпадна стилът, по който г-н Пеевски управляваше медийната си група. Това е по-неблагоприятно за медийната среда - това да забравим кой е той."