Депутатите от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС отсъстваха от пленарната зала в началото на заседанието на парламента днес. Регистрираха се само 65 депутати, заради което шефът на парламента Росен Желязков обяви, че няма кворум и каза, че след 15 минути ще има втори опит за начало на заседанието.

След 15 минутна почивка бе направен втори опит за регистрация, при която в зала бяха 68 народни представители. 

"68 регистрирани, няма кворум не може да се открие заседанието", заяви Желязков. 

Вчера "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" силово блокираха работата на парламента в знак на протест срещу демонтирането на Монумента на окупационната червена армия в София (МОЧА).

По-късно през деня Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски внесоха предложение парламентът да не работи днес, но да работи извънредно другата седмица.

В кулоарите лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов за пореден път даде заявка, че партията му ще продължи да блокира работата на парламента, докато не спре демонтажът на МОЧА.

Лъсна лицемерието на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС. Бюджетът, плащанията, пенсиите и социалните плащания изобщо не са им приоритет, както вчера твърдяха. Това коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Банкетът победи бюджета (в кулоарите от няколко дни се говори, че днес е коледното парти на ДПС - б.р.), днес няма заседание по причина на управляващите, които празнуват", посочи Нинова. "Ние сме тук, защото искаме да се приеме бюджетът и хората да не останат без пари", изтъкна тя. 

Бюджетите на здравната каса и общественото осигуряване бяха предвидени за приемане на второ четене във вчерашното заседание, които бе провалено с активното участие и на БСП като протест срещу демонтажа на МОЧА.

Гласът на опозицията трябва да се чува и той ще бъде чут още следващата седмица, когато „Има такъв народ“ (ИТН) ще спре абсурдните идеи за промяна в Конституцията чрез нормален демократичен протест в пленарната зала. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Балабанов допълни, че партията няма да блокира бюджета.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков мотивира провалянето на днешното заседание от коалицията му, ГЕРБ и ДПС с нежеланието на трите партии отново да има ексцесии, на каквито били свидетели в четвъртък. Надявали се, че страстите ще се успокоят и в понеделник ще се работи вече спокойно. 

Факт е обаче, че за нежеланието на трите упрвляващи формации да има заседание в петък неофициално се говореше още преди вчерашните прояви в пленарна зала на "Възраждане" и БСП.

"Ние разбрахме, че пак бяха подготвени циркове тази сутрин от "Възраждане". Затова решихме да направим извънредно заседание в понеделник и вторник.

Защото не може да се опитват през политически натиск да изземат изпълнителната власт. Тяхното условие беше - ако искате да работите, трябва да се спре работата по паметника. Ние такива условия не приемаме, защото най-малкото сме в пленарна зала и тук имаме законодателна дейност.

В понеделник и вторник ще работим извънредно. Надявам се, че дотогава политическите им фанфари ще спрат и ще можем всички в понеделник по-спокойно да влезем и да си свършим работата", каза Петков.

Ситуацията бе коментирана и от премиера Николай Денков.

„Както и вчера казах, много е важно българският парламент да продължи да работи. Бюджет, конституция, има още закони, които предстои да се приемат. Това са изключително важни теми“, заяви той в Брюксел, където учатва в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС.

Денков се надява следващата седмица да се ускори работата на парламента, за да бъде наваксано загубеното вчера и днес.

"Възраждане" се опита да нахлуе в областната управа

Депутатът от "Възраждане" Деян Николов опита да нахлуе при областния управител на столицата, за да поиска да спре демонтажа на МОЧА.

Вчера депути от БСП също нахлуха в областната управа, но бяха спрени от полицията. Днес това се случи и с Николов, който в момента е общински съветник. Той настоя за среща с областният управител Вяра Тодева, но му бе отказана.

После се закани:

"Другия път ще дойдем 500 души и ще стане лошо, ще изпотрошим всичко тука."