"Левски" стопил дълга си към НАП с повече от 2 милиона лева по-малко от девет месеца. И е пред споразумение с приходната агенция за разсрочване плащания по главницата. Наско Сираков твърдо стои зад старши треньора Николай Костов, няма намерение да го сменя.

Мажоритарният собственик е готов да разговаря по всяко време с привържениците на клуба, дори тези, които му се противопоставят. Но не и да бъде "притискан, рекетиран, задължаван" да предаде акциите, които притежава.

Това са основните акценти от последната за годината пресконференция на клуба, на която основно бяха изнесени финансови резултати. Освен Сираков присъстваха изпълнителният директор Даниел Боримиров и Борислав Георгиев, член на Управителния съвет.

Сираков и Георгиев се извиниха заради "капсулирането" в последните месеци - откъм изнасяне на информация, но обясниха това с разговори, които изисквали конфиденциалност. В бъдеще обаче това щяло да се промени, увериха и двамата, от "Герена" щели да се отчитат всеки месец пред медиите и синята общност.

"Готов съм да водя разговори на всякакви теми, но да се опитват да ме притискат, едва ли не да ме задължават и рекетират да прехвърля акциите на клуба, това няма да стане. Ето, казвам го. За разговори съм отворен 24 часа в денонощието, няма никакъв проблем", заяви Сираков по повод апела на сдружението "Левски на левскарите" и последвалата подписка да му предаде собствеността на клуба.

"Подписката не ме притеснява. Когато започнахме да работим по темата за сдружението, те споменаваха цифри, при чието постигане да им дам акциите. На този етап те са далеч от тези цифри... Подписката е още един придатък на противопоставянето между феновете", добави той.

Той призова инакомислещите в Сектор Б да не "тръгват с лошо", защото така нямало нищо да постигнат. Самият той бил готов на компромиси, да води разговори с тях, въпреки че имал "1000 причини повече да се чувства обиден".

Той бе запитан и за отговор по обвиненията на някои привърженици, че е зависим от Васил Божков и други лица, които не са свързани с управлението на клуба. Но "Левски" дължи пари на Божков, независимо от твърденията на последния, че не си ги иска.

"Единствено съм зависим от семейството ми. Към никой друг. Как си представяте аз да бъда подставено лице на някого? Когато става въпрос за "Левски", аз не мога да бъда контролиран от никого. Правя това, което е доброто за "Левски". Васил Божков не съм го чувал повече от две години, а в момента той има достатъчно проблеми на главата си. Познавам го от над 30 години и в момента, в който се наложи да говорим за "Левски", ще говорим не веднъж, а 100 пъти ако трябва", отвърна Сираков.

Той категорично опроверга слухове за раздяла със старши треньора:

"Николай Костов е и ще бъде треньор на "Левски"."

Добави, че стоял на 100% зад гърба на Станимир Стоилов, така го прави и за сегашния треньор, след като се ядоса на въпрос за бъдещето на Костов.

"Защо ми го задавате този въпрос сега, а не преди година (б.а. - когато треньор бе Стоилов и "Левски" записа серия без победа и през есента на 2022 г.)? Защото се спекулира в определени медии?! По никакъв начин не ми е минавало през главата да сменям Николай Костов. Плюс това, резултатите тази година са по-добри от миналата. Така, както съм стоял на 100% зад гърба на Станимир Стоилов, така стоя и зад гърба на Николай Костов", леко ядосано отговори Сираков.

По повод селекцията Даниел Боримиров каза първо, че клубът е длъжан да се "побира" в бюджета, така през зимата тя няма да е мащабна. Зависими сме от изходящи трансфери, каза директорът. Сираков поиска думата и уточни, въпреки това нови попълнения ще има, при това на футболисти, набелязани отдавна. Цел №1 е да се намерят заместници на напускащите Андриян Краев и Жереми Петрис.

Двамата не искат да преподпишат, а през лятото ще си тръгнат като свободни агенти, като от 1 януари имат право да преговарят с клубове, тъй като им остава половин година обвързаност с клуба.

"При всички положения, това ще бъде загуба, но миналото лято "Манчестър Сити" взе Шампионската лига и Илкай Гюндоган си тръгна без пари. Това е футболист, чиято цена е около 50 милиона евро. Това не е нищо ново под футболното слънце и се случва на всеки отбор, каза Сираков. - Андриан Краев и Жереми Петрис имат договори за още шест месеца и не се знае какво ще се случи. Те първо трябва да си заслужат мястото в "Левски" и ако треньорите преценят, могат да ги използват".

Финансите на "Герена" - добри новини, но и лоши

Задълженията на "Левски" към НАП са спаднали под 10 милиона лева, обяви членът на Управителния съвет Борислав Георгиев, който отговаря за  финансите на "Герена" след уволнението на Ивайло Ивков. Той добави, че "сините" са пред споразумение с агенцията за разсрочване на останалите дългове.

Георгиев започна с това, че към 1 март 2023, малко преди встъпването в длъжност на новия УС, дълговете са били в размер на 12 029 124 млн лева. Главницата е 7 671 895 лева, а лихвите - 4 357 229 лв. Освен това "Левски" дължал 2,5 млн на доставчици.

"Положението беше изключително критично. Вследствие на строга и последователна финансова дисциплина, към 26 ноември към приходната агенция са внесени 2 669 154 лв. по текущи задължения. По изпълнителното дело, разбирайте главницата, са внесени 2 622 645", каза той.

"Към настоящия момент, дългът към НАП е 9 милиона и 998 хиляди. Успяхме да изчистим и текущи задължения за над 700 хиляди лева по изпълнителни дела. След многократни срещи в НАП постигнахме съгласие по всички въпроси. Внесохме искане за отсрочване за максималния срок за три години, като вноските са по 220 хиляди лева на месец. Последната вноска, 36-ата, е изравнителна. В периода, в който се формират тези задължения, са присъединени и едни 2 млн. към Столична община", добави Георгиев.

Последните също ще бъдат разсрочени и общата вноска на клуба по задълженията ще бъде 279 хиляди лева от януари нататък, увери наследникът на Ивков.

Според Георгиев глобите към клуба тази година били в пъти повече в сравнение с миналата. Основната тежест идва от сакнции от УЕФА заради фенски прояви в мачове в турнира Лига на конференциите.

"Няма как да не отбележа, че всички тези резултати са добри, но има и негативни обстоятелства, които влошават ситуацията в клуба. Глобите през цялата 2022 година са в размер на 120 хиляди лева. Тази година те са в размер на 428 хиляди лева. Оставям на вас да прецените каква е причината за това, каза членът на УС. - Адмирирам познанието на нашите фенове относно историята на нашите национални герои.

Визирам Тодор Александров. Срещу "Шкупи" бе издигнат транспарант с негово изказване, което е истина, но това в УЕФА не се толерира. За тях то е ксенофобско. Само за него имаме глоба от 37 хиляди евро. В тази ситуация на клуба би следвало тези неща да бъдат ограничени. Това са 428 хиляди лева, които можем да внесем през януари и февруари."

Георгиев каза още, че през изминалата година "Левски" бележи ръст на приходите от повече от 10%, което "много добре предвид пазара в България". Клубът дължи пари на доставчици на екипи и артикули, но фенският магазин бил пълен със стока, така че този борч не бил толкова страшен. В ранната пролет магазинът бил празен, а дългът - по-голям.

През лятото към Тръст "Синя България", миноритарният акционер, който често критикува ръководството, била отправена показа за среща след писмено запитване за дълга към НАП. Но представителят на фенската организация не се явил на датата, посочи Борислав Георгиев. Последното бе за твърденията на тръста на пресконференция в понеделник.

Голяма фенска организация поканиха Сираков на среща

Националният клуб на привържениците на "Левски" (НКП) покани мажоритарния собственик Наско Сираков на "открит, честен и прозрачен" разговор вследствие на днешната пресконференция. 

Цялото изявление, можете да видите в линка по-долу: