Обвито в мъглата на почивните дни, заради "политическата воля" комисията по конституционни въпроси ще разглежда ударно тази събота и неделя измененията в основния закон.

Малката подробност е, че текстовете, по които ще работят депутатите от комисията, ще представляват основна редакция на голяма част от внесения и известен на всички проект. Тоест, има малка вероятност обществеността да се ориентира какво точно се променя в Конституцията през уикенда и какво ще излезе накрая. Още повече, че окончателното гласуване в пленарна зала също ще се случи извънредно - очаква се, идния вторник - на извънредно заседание.

"Хронограмата" на събитията по промяната на основния закон бе очертана днес по време на краткото заседание на комисията от нейния председател Радомир Чолаков (ГЕРБ). "За" бързането се обявиха съпартийката му Екатерина Захарива и Надежда Йорданова (ПП-ДБ). С мотива прозрачност и обществено обсъждане "срещу" заседаването през уикенда на текстовете по същество бе зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Заседанието започна с гласуване на процедурните правила по избора на двама конституционни съдии от парламентарната квота, която отдавна е непопълнена. След което Чолаков обяви, че понеже в петък в 18 ч. изтича едноседмичният срок за внасяне на предложения между четенията, свиква заседание на комисията още в събота и ако не свършат в същия ден, продължават да гледат предложенията в понеделник. Мотивът му за бързането: гледа се и бюджет, а "политическата воля е да се гласува Конституцията до Коледа". (Последният работен ден за депутатите е 22 декември, б.р.).

Захариева обаче реши да пришпори още работата - предложи да се заседава и в неделя, а в понеделник да се изготви докладът за гласуване в залата. Както стана ясно, тя срещна подкрепата на Надежда Йорданова, която също се мотивира с двете важни цели - приемането на бюджета за 2024 г. и на промените в основния закон.

"При положение, че в петък изтича срокът за внасяне на предложенията, трябва да има някакво време, макар и минимално, да може и обществеността да се запознае, да има обратна връзка", аргументира се Минчев.

Но Чолаков контрира, че то всъщност били само 17 параграфа. После посоче, че "всяка запетайка е изключително важна" и на фона на това му изказване отсече: заседанието на комисията ще започне в събота 13:30 ч. и ще продължи и в неделя.

Както е известно, заради големия брой отрицателни становища на съсловните организации и гилдията, депутатите от т.нар. конституционно мнозинство ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, решиха да променят голяма част от текстовете, които първоначално внесоха. Тези промени ще бъдат отразени именно до този петък и както стана ясно - ударно гласувани. Така например неясноти има около служебното правителство - от това кой ще го оглавява, до това какви функции ще изпълнява. Редакция ще има и в мандатите на "тримата големи", в правомощията на главния прокурор, ще се върне премахнатия сега пленум. Ще се оставят президентските укази при назначенията на шефовете на ВАС и ВКС и обвинител номер едно. Не е ясно изобщо каква ще е съдбата на доста критикуваните текстове за инспектората на ВСС и мн. др.