Без изненада - второто първо четене на конституционните промени затвърди това от октомври. Предложенията минаха с гласовете на т.нар. конституционно мнозинство - ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, общо 164. Но и със сериозна заявка за ремонт.

Мнозинството си даде само седмица срок - определян като твърде кратък, за промени в основния закон на държавата и то на фона, че внесените текстове ще бъдат обърнати с хастара нагоре. Което днес бе и в основата на критиките на опозицията, обобщени от лидерката на БСП Корнелия Нинова като "фалшив дебат за фейк конституция".

Дебатът на практика се водеше предимно между представителите на левицата, "Възраждане" и "Има такъв народ". От вносителите активни в защитата на предложенията си бяха единствено Никола Минчев (ПП-ДБ) и председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ).

Дойде и изненада - депутатът от "Промяната" и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков разкритикува предлаганата по-силна политическа квота в бъдещия прокурорски съвет и обяви, че няма да подкрепи проекта в тази му част. Рашков припомни онзи изтекъл преди години запис, в който предполагаемо Николай Кокинов казва предполагаемо на Бойко Борисов по адрес на бившия главен прокурор Сотир Цараров "Ти си го избра".

"Ти си го назначи, каза градският прокурор на един български политик. И назначеният беше всеки ден в Министерския съвет след това.

Ние като политици ще се намесим в структурирането на тази прокуратура, която сме ръководили доста време и сме си избирали главните прокурори", заяви Рашков, преди да обяви неподкрепа.

Общото за всички критики бе, че дори и Венецианската комисия е отбелязала липсата на мотиви към проекта за изменения, както и на предварително обществено обсъждане. Както и че той на практика ще бъде сериозно ревизиран.

Чолаков очерта все пак какви промени се очакват между това и последното четене. Клуб Z е писал за тях. Главният прокурор няма съвсем да бъде лишен от правомощия - ще му оставят методическите указания. По отношение на конституционната жалба - ще я внася всеки съд. Ясно е - текстът за националния празник (да е 24 май) отпада.

Очаква се още да се намалят мандатите на "тримата големи" и те да не се повтарят, както и да не се спази заявката за премахване на президентските укази заа назначаването им. Очаква се и да се остави под някаква форма пленумът и др.

Промени ще има и по отношение на текстовете за служебния кабинет.

Никола Минчев пък най-сетне призна, че една от спорните поправки не е на ПП-ДБ. Става въпрос за възможността лица с двойно гражданство да могат да стават и депутати, и министри. Минчев посочи, че текстът за министрите вероятно ще отпадне.

След гласуването от "Възраждане" предложиха срокът за внасяне на предложения между двете четения да бъде удължен на максималния - три седмици. Но при две гласувания мнозинството отрхвърли предложението. Така срокът оостава седем дни, като амбицията на мнозинството е преди Коледа да се поздрави с приети промени - по-точно на 20 декември.

Критиките обобщи Нинова. Тя взе повод от днешния студентски празник, за да цитира студентсския химн: 

"Да живее университетът, да живеят нашите преподаватели". Взимам повод да кажа, че вносителите на проекта не проявяват никакво уважение към преподавателите си. Това днес е фалшив дебат за фейк конституция. Три часа ще отделим за един фалшив дебат за фейк конституция, защото коментираме текстове, които са мъртвородени и няма да са същите на второ четене. Абсолютно безмисен дебат", посочи.

"Никой не е тук да си защити и закона. Колеги, натиснете си та копчетата да тръгне процедурата - а истинският дебат предстои", допълни Нинова, визирайки и "мижавия интерес" към проекта, т.е. полупразната зала.

След което покани всички идния вторник на дискусия в парламента с депутати от 7-то ВНС, конституционалисти. "Може нищо да не ви влезе в главите от това, което ще чуете, но елате".

Нинова се обърна и към президента Румен Радев - да даде своя анонсиран през 2020 г. проект за изменения в основния закон и се ангажира, ако имало смислени предложения, да ги внесе.

Бърза писта

След гласуването от "Възраждане" предложиха срокът за внасяне на предложения между двете четения да бъде удължен на максималния - три седмици. Но при две гласувания мнозинството отрхвърли предложението. Така срокът оостава седем дни, като амбицията на мнозинството е преди Коледа да се поздрави с приети окончателно промени - по-точно на 20 декември, както анонсира пред журналисти след гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това е дебат за бъдещето на страната ни, дали искаме да живеем в европейска правова държава, в която всеки ще бъде включен, уважаван, неговите достойнство и права ще бъдат зачитани, изтъкна министърът. И добави, че проведената дискусия в конституционната комисия е била благоразумна и е включила всички заинтересовани страни" - заяви и правосъдният министър Атанас Славов в словото си от трибуната.