"Лудогорец" посече ЦСКА-София в дългото добавено време на мача от 20-ия кръг на Първа лига, последен за годината - 1:0 с попадение на Спас Делев. Минутата бе 90+18 (108-ата).

А последният мач на стадион "Българска армия" в този му вид (на същото място ще бъде построен изцяло нов) завърши срамно и недопустимо - гостите бяха замеряни с всевъзможни предмети при радостта си след попадението, като помощник треньорът Здравко Здравков бе уцелен и трябваше да му се оказва медицинска помощ. 

След това "орлите" бяха изпратени с хвърлени седалки и камъни. Смущаващ е фактът, че имаше запалянковци на "червените" зад вратата, един от тях улучи бившия  национален вратар.

Видя се, че там бяха тарторите на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца и Росен Петров-Животното. Вторият влезе в закани и размяна на реплики с играчи на "Лудогорец". Първият все пак спря други ултраси към терена, един от тях опита да нахлуе с... лопата за чистете на сняг срещу "зелените".

Видя се, че към тях летяха столове, отломки от рекламните пана и т.н. и т.н.

"Здравко Здравков е добре", обяви старши треньорът на шампионите Георги Дерменджиев пред "Диема спорт", като преди това първо похвали "червените" фенове за подкрепата, но след това осъди лошата проява.

А поредният спор между непримиримите съперници предложи предимно битка, в която гостите отправиха три удара във вратата (домакините - нито един), а головите им ситуации бяха малко по-чисти. От друга страна тимът на Нестор Ел Маестро бе по-активният, имаше инициативата, на моменти успяваше и да притисне опонента си. Но му липсваше завършващ удар.

ЦСКА-София не успя да се сбогува със стария си стадион с победа и гол, но по-тъжното е поведението на част от феновете, които атакуваха "лудогорци" от пистата! 

Преди това запалянковците на ЦСКА-София - около 18 хиляди на трибуните (стотици останаха край стадиона), сякаш не искаха мачът да завърши. Два пъти след почивката го прекъсваха с пиротехнически изделия - за първи в началото второто полувреме, и отново в края на срещата, когато течеше добавеното време. Така допълнителното време продължи близо половин час.

Преди това привържениците направиха хореография за похвала. Първо, пред сектор Г се появи голямо изображение на възрастен мъж и момче, които четат вестник, в който пише в заглавие "ЦСКА започва стадиона".

След почивката пред "В" грейна снимка на величието Димитър Якимов - Магьосника. На малък екран вървяха кадри от изпълнения на един от най-големите в историята на родния футбол.

Мачът

Един от най-големите, играли на този стадион - Христо Стоичков, бе в ложата, като пророни и сълзи. Особено по време на химна, изпълнен от военен оркестър на живо.

Тогава атмосферата на Армията бе завладяваща. 

Удар на Бърнард Текпетей от свободен удар бе избит от Густаво Бусато. По-често се играеше в половината на "Лудогорец". Амос Юга бе изведен на добра позиция, но не успя да шутира. Малко след това Тобиас Хайнц проби и центрира остро отдясно, ала малко не достигна на Марселино Кареасо да засече топката.

Малко след почивката Кайо Видал бе изведен отлично отляво, измъкна се с финт и шутира, но не уцели вратата. 

В 78-ата Юга уцели топката с глава след корнер, като я прати над вратата. 

Настъпи 25-минутното добавено време (първоначално беше за 12 мин), в което Якуб Пьотровски пробва Бусато със силен и техничен шут, а стражът изби, като се намеси и при добавка на играч на "Лудогорец". 

Така се стигна до 118-ата минута, в която Рик Джонатан центрира остро отляво, топката премина под крака на Джонатан Линдсет и стигна до друга резерва - Спас Делев, който я вкара във вратата. Четири минути отне на ВАР екипа да потвърди попадението.

За първи път от десетилетия на върха ще зимува "Черно море" - 45 точки. Следват "Лудогорец" и ЦСКА-София - по 42, като "орлите" имат мач по-малко. Той е срещу шестия ЦСКА 1948 (бе разбит днес от "Крумовград" в Бистрица с 3:0), но ще се изиграе напролет.

Четвърти е "Левски" - 35 т., като вчера "сините" се измъчиха за 1:0 във Враца. 

Довиждане, не сбогуване

Още в събота хиляди запалянковци на ЦСКА-София минаха през стадиона в Борисовата градина. Те можеха да излазят на стадиона (не на терена, където бяха допускани само деца), да седнат на скамейките, да се снимат на воля. Можеха да посетят и съблекалнята, стаята на домакина Добри Димов, Бай Добри. Редяха се на големи опашки за музея и магазина.

Те изпратиха славен, но вече много стар, амортизиран и дори опасен стадион. В близко време този стадион трябва да бъде съборен. Новият ще е с капацитет около 18 хиляди и се планира да излезе около 90 милиона лева, като се очаква да е готов за година и половина. Това означава, че ЦСКА-София би могъл да заиграе на новата арена реалистично през есента на 2025 г. Ако всичко върви по план.