Най-малко 85 жители на селище в щата Кадуна в северозападната част на Нигерия са загинали в резултат на атака с армейски дрон, предназначен за борба с терористи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според агенцията сред загиналите има предимно жени и деца, които празнували мюсюлмански празник.

"Благочестиви мюсюлмани, празнуващи Мевлид, бяха убити по погрешка, а много други бяха ранени при атаката на военен дрон", заяви губернаторът на щата Кадуна Уба Сани.

Над 60 са ранените, като десетки са били откарани в местна болница, се посочва в изявление на комисаря по сигурността на щата Самуел Аруван, който потвърди смъртта на няколко души. Той заяви, че военните "по невнимание са ударили" цивилни, докато извършвали рутинна операция срещу бунтовници.

Военните обикновено използват безпилотни самолети за проследяване и борба с бандитски групи и бунтовници, действащи в северната част на страната, отбелязва АФП.

Президентът на Нигерия Бола Тинубу, който участва в срещата на върха за климата КОП28 в Дубай, нарече инцидента "злополучна бомбардировка, която поражда много скръб, тревога и болка" и разпореди "щателно и цялостно разследване на инцидента".

Говорител на нигерийския генерален щаб генерал-майор Едуард Буба каза, че въздушното разузнаване е засякло придвижване на лица "идентични с терористи" и "заплахата е била елиминирана, за да се попречи на терористите да нападат невинни цивилни".

"Армията разглежда всяка гибел на цивилни в резултат на операцията като трагедия. Такива трагедии са ненужни и нежелани", добави Буба.