Украинските власти съобщиха днес за най-малко един убит при руска атака с дронове срещу Лвов, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Градът се намира в най-западната част на Украйна, на стотици километри от фронтовата линия.

В резултат на атаката е избухнал пожар в склад. Под отломките е бил намерен 26-годишен мъж, който е откаран в болница, съобщиха първоначално местните власти, цитирани от Франс прес. Впоследствие техен представител каза, цитиран от Ройтерс, че е било открито тялото на убит служител на склада.

Най-малко 10 дрона са били свалени над Николаевска област в Югоизточна Украйна. Украинските власти съобщиха за един ранен човек и разрушения и в Днепропетровска област, в централната източна част на страната.

Украинската противовъздушна отбрана е унищожила рано тази сутрин 27 от общо 30 безпилотни летателни апарата, изпратени от руските въоръжени сили, както и една балистична ракета "Искандер", предаде Ройтерс, като се позова на военновъздушните сили на Украйна.

Центърът на Харков пък е бил подложен на ракетен обстрел.

"Харков отново е обстрелван от руски ракети", написа в "Телеграм" кметът на втория по големина украински град Игор Терехов. "По първоначалната информация са атакувани централните квартали", допълни той.

Русия получава от Турция оборудване за производство на боеприпаси

Украйна призовава Германия и компанията Spinner да спрат да изпращат в Русия скъпо оборудване, използвано за производството на боеприпаси, предаде "Блумбърг", цитирана от "Униан". Американската медия твърди, че разполага с писмо от украинската Национална агенция за предотвратяване на корупцията, в което се посочва, че машината, произведена от Spinner Werkzeugmaschinenfabrik GmbH в Турция, трябва да бъде доставена в руски завод в края на септември.

Оборудването е необходимо за производството на осколочно-фугасните снаряди, които руснаците използват в Украйна.

"След като машината достигне Русия, няма много какво да направим, за да предотвратим използването ѝ за военни цели от Русия: времето ни притиска", се казва в писмото.

Отбелязва се, че устройството е било натоварена на камион в Турция на 30 август, след което е било транспортирано с ферибот до пристанище на североизточното крайбрежие на Черно море. Оттам ще бъде доставено в OJSC Serov Mechanical Plant.

В статията се посочва, че производителят на боеприпаси е свързан със санкционирания "Ростех", а вносител е компанията "Юмак", доставчик на стоки от редица санкционирани предприятия, занимаващи се с производство на боеприпаси, снаряди и други компоненти, използвани в танковете и изтребителите "Су" и "МиГ".

Според източници на "Блумбърг", запознати с доставките, в миналото друго оборудване, произведено от същата компания, е пристигало в Русия от други страни.

По-рано руското издание "Вьорстка" научи, че Москва може да внася почти всички санкционирани стоки, включително чипове от западни компании.

Също така стана известно, че руски и ирански кораби активно използват Каспийско море за тайни доставки на стоки, заобикаляйки санкциите.

МААЕ: Ситуацията в Запорожката АЕЦ е подобрена

Има известно подобрение на ситуацията около безопасността на Запорожката АЕЦ, заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-голямата атомна централа в Европа беше завзета от руските сили през март миналата година. МААЕ се опитва да установи механизъм за безопасност, с който да се предотвратяват инциденти, припомня Ройтерс.

"Досега видяхме известно подобрение, но ситуацията продължава да е изключително крехка", каза Гроси пред РИА Новости.

По думите му сега няма обстрели по Запорожката АЕЦ. 

"Все пак внимателно претеглям думите си", уточни той. 

МААЕ смята, че един от шестте реактора трябва да бъде поддържан в режим на горещо спиране, за да произвежда пара, необходима за ядрената безопасност, включително за обработката на течни радиоактивни отпадъци в резервоарите за съхранение, отбелязва Ройтерс.

Ръководителят на международната агенция планира тази седмица да се срещне с руска и с украинска делегация в кулоарите на Общото събрание на ООН, за да обсъди с тях безопасността на атомната централа.