"Генерал Зима" подрани.

Лошите метеорологични условия продължават да забавят темпото на украинските и руските бойни операции по цялата фронтова линия, но не са ги спрели напълно.

Говорителят на командването на сухопътните войски на Украйна подполковник Володимир Фитьо заяви, че руските сили активно използват авиацията в посока Бахмут, когато времето позволява това. Фитьо добави, че времето не влияе съществено на обстрела на руската артилерия край окупирания град. Руски военни блогъри обаче заявиха на 1 декември, че силните ветрове близо до Бахмут и в западната Запорожка област са попречили на руските сили да използват дронове и артилерия през последните два дни.

В социалните мрежи се появиха видеа и изображения от калните полета край Роботине и Вербове - двете селища край които украинците постигнаха най-съществен пробив при иначе незадоволителната си контраофанзива през лятото и есента на 2023 г. 

Украйна е фокусирана върху отбраната на Авдеевка и Маринка

Украинският президент Володимир Зеленски и главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Залужний обявиха, че възнамеряват да подкрепят отбранителните подразделения край Авдеевка и Маринка. Двата града са под почти непрестанен руски натиск и падането им в ръцете на агресора може да нанесе фактален удар върху амбициите на Украйна да си върне Донецка област.

В подкрепа на Украйна се намеси споменатият вече "Генерал Зима", който чувствително забави руския подем и даде необходимото време на защитниците край Авдеевка и Маринка да посрещнат вълните от "месо" на противника. 

Значимо в случая е, че Зеленски и Залужни не сигнализираха намерение да стабилизират отбранителните линии в Запорожка област, където се провеждат настъпателните операции на Украйна. Може би защото все още се надяват, че ще успеят да пробият руските редици в региона.

"Рашисти на седмицата"

Време е отново да наградим прославилите се през изминалите седем дни "Рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получават пионерите от лагера "Напред към СССР" в Майкоп.

Със "сребро" ще се задоволи главната редакторка на RT Маргарита Симонян. Тя откри как да забие кама дълбоко в сърцето на декадентния Запад - като си купува фалшиви стоки на "Гучи" от Китай.

"Златото" грабва руският телевизионен водещ Владимир Соловьов, който е възмутен заради решението на България да не позволи на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова да прелети над нашата територия. Соловьов е милостив: не заплашва "братушките" (както ни нарича) с ядрено оръжие, а с ответна реакция - забрана да летим над Русия. Както и над териториите на други страни от БРИКС. Пропуска обаче да уточни как ще изпълни заканите си.